Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Huisbrandolieprijs opnieuw hoog

09 september 2019
Over de hele periode zijn weliswaar prijsstijgingen en prijsdalingen vastgesteld, maar uiteindelijk is de huisbrandolieprijs de jongste twee weken gestegen.
Huisbrandolieprijs weer omhoog

We glijden nu zoetjesaan de herfst binnen, en de huisbrandolieprijs is nog lichtjes toegenomen in vergelijking met de cijfers die we bij onze vorige analyse optekenden. Op 26 augustus jongstleden bedroeg de prijs voor een liter huisbrandolie immers 0,6540 euro voor een bestelling van 2.000 liter. Diezelfde liter stookolie kost vandaag 0,6745 euro, na heel wat schommelingen:

 • op 29 augustus bedroeg hij 0,6414 euro per liter;
 • op 2 september kostte stookolie 0,6617 euro per liter;
 • op 5 september was het nog 0,6478.

De huisbrandolieprijs neemt met ongeveer 40 euro toe voor 2000 liter

Uw stookoliebestelling van 2000 liter kost u vandaag inderdaad meer dan indien u ze de jongste weken had geplaatst:

 • u betaalt vandaag ongeveer 26 euro meer dan een week geleden;
 • u betaalt zowat veertig euro meer dan twee weken geleden.

De evolutie van de huisbrandolieprijs blijft nochtans redelijk als we vergelijken met een paar eerdere periodes. Vanzelfsprekend kunt u zich altijd wenden tot meerdere leveranciers van stookolie in uw regio om een voordeligere huisbrandolieprijs te bedingen. De prijs die we u hier geven is immers de officiële stookolieprijs, maar er zijn verdelers die lagere prijzen hanteren.

Globaal genomen is de huisbrandolieprijs nog altijd niet zo hoog

Vergelijkt men de huidige huisbrandolieprijs met die van enkele maanden geleden, dan stelt men vast dat, ondanks de huidige stijging, de tarieven die vandaag gehanteerd worden nog altijd niet zo hoog zijn. In de loop van de jongste maanden hebben de prijzen immers heel wat hogere niveaus gekend voor een bestelling van 2000 liter:

 • 0,7237 euro/liter op 9 september 2018;
 • 0,7977 euro/liter op 11 oktober 2018;
 • 0,7366 op 18 mei 2018.

Begin augustus was de huisbrandolieprijs voor een bestelling van 2000 liter ook al hoger dan vandaag (0,6851 euro/liter). De huidige situatie is dus allesbehalve uitzonderlijk.

Een onstabiele aardoliemarkt heeft invloed op de huisbrandolieprijs

De evolutie van de huisbrandolieprijs en de aanzienlijke schommelingen in de loop der maanden houden hoofdzakelijk verband met de instabiliteit van de aardoliemarkt. Er is de jongste maanden immers heel wat gebeurd dat een belangrijke weerslag heeft op de aardolievraag en het aardolieaanbod op wereldniveau, en bijgevolg ook op de koers van het zwarte goud. Zo heeft de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten een impact op de groei van de wereldeconomie en vertraagt hij de vraag naar aardolie. Aan de andere kant werd ook het aanbod verstoord door:

 • de productiebeperking waartoe de OPEC besloot;
 • de Amerikaanse sancties tegen Iran;
 • de problemen in Venezuela;
 • het orkaanseizoen dat volop woedt in de Golf van Mexico.

Dat verklaart dus de schommelingen in de aardoliekoers van de jongste maanden. Men stelt immers vast dat de prijs voor een vat Brent uit de Noordzee, die voor het bepalen van de huisbrandolieprijs in België de referentie is, momenteel meer dan 60 dollar bedraagt. Vorige week was dat nog 58 dollar en in december vorig jaar was de prijs zelfs gedaald tot 50 dollar.

Lees ook:

De stookolieprijs per liter stijgt

Evolutie van het stookolietarief in het 1ste halfjaar van 2019

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen