Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Evolutie van het stookolietarief in het 1ste halfjaar van 2019

05 augustus 2019
Hoe heeft het stookolietarief zich gedragen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar? We geven u een stand van zaken zodat u de toestand van de markt beter begrijpt.
Evolutie van het stookolietarief op Mazoutonline

Regelmatig geeft Mazoutonline u een analyse van de evolutie van het stookolietarief om u te helpen uw huisbrandolie op het beste moment te bestellen. Vandaag hebben we het over de schommelingen van het stookolietarief in de loop van het eerste halfjaar van 2019.

Laagste stookolietarief op de eerste dag van het jaar

2019 is heel mooi begonnen voor verbruikers van stookolie, want de eerste twee dagen van het jaar was het stookolietarief het laagst. Het bedroeg toen 0,5703 euro/liter voor een aankoop van ten minste 2.000 liter. Al sinds september 2017 was de prijs niet meer zo aantrekkelijk geweest. De ideale tijd dus om stookolie te bestellen.

Goed om weten

De prijs waarover we het hier hebben is de officiële prijs voor huisbrandolie, met andere woorden het maximumtarief waarvoor die mag worden verkocht op de vermelde data. Iedere consument kan evenwel een voordeliger stookolietarief dan de officiële prijs genieten, want de leveranciers mogen – als ze dat willen – een lager tarief hanteren.

Prijsstijging voor stookolie in februari en april, relatieve rust in maart

Daarna is de prijs van huisbrandolie bijna twee maand lang aanzienlijk gestegen. Op 26 februari bedroeg hij 0,6934 euro per liter. Een stookolielevering van 2.000 liter kostte dan 246,20 euro meer dan op 1 januari.

Maart was relatief rustig aangezien het stookolietarief niet veel variatie vertoonde, al viel er week na week een lichte daling op te tekenen. Het tarief schommelde in maart tussen 0,6709 en 0,6934 euro per liter.

In april kon u maar beter geen stookolie bestellen. De prijs steeg immers van 0,6775 euro op 1 april tot 0,7250 per liter op de 29ste van dezelfde maand, wat neerkomt op een toename met 7 % in vier weken tijd. Eind april moest u voor 2.000 liter stookolie 95 euro meer ophoesten dan in het begin van de maand.

Aanzienlijke stijging van het stookolietarief in mei, gevolgd door daling in juni

In mei schommelde het tarief voor stookolie dan weer vaak, waarbij stijgingen en dalingen elkaar afwisselden. In de loop van die maand werd de voorlopig hoogste prijs van het jaar opgetekend: 0,7366 euro per liter. Een bestelling van 2.000 liter kostte op dat moment 330 euro meer dan op 1 januari 2019. Op het einde van de maand daalde de stookolieprijs opnieuw onder de lat van 70 cent.

De daling liep door tot in de eerste week van juni, toen het stookolietarief een dip van 0,6237 euro per liter bereikte, ongeveer het prijspeil van half januari. Daarna ging het echter opnieuw de hoogte in, zodat het eerste halfjaar van 2019 werd afgesloten bij 0,6662 euro per liter, nog altijd goed voor een verschil van 190 euro met de eerste dag van het jaar, voor een bestelling van 2.000 liter.

Lees ook:

Stookolie aan de laagste prijs: sleutelmomenten van de eerste helft van 2019

Waarom de stookolieprijs stijgt en daalt

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen