Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe kunnen we de recente prijsschommelingen van een stookolielevering verklaren?

04 november 2020
De prijs van een stookolielevering kende de afgelopen maand een grillig verloop. Hoe valt dat te verklaren?
Hoe kunnen we de recente prijsschommelingen van een stookolielevering verklaren?

Vandaag, op woensdag 4 november 2020, betaalt u voor een stookolielevering van 2000 liter maximaal 805,60 euro. De afgelopen maand was die prijs haast hetzelfde. Maar tussen die twee data kende het bedrag dat u voor een mazoutaankoop moest ophoesten een grillig verloop. Een korte analyse.

Een dalende stookolieprijs

Tijdens de eerste twee weken van de maand oktober kende de prijs voor een stookolielevering een stijgende trend. Op 13 oktober kostte een stookoliebestelling van 2000 liter in totaal 868,40 euro, ofwel 62,80 euro meer dan vandaag. Nadien bleef de stookolieprijs schommelen tussen 42 en 43 cent per liter.

Op 20 oktober werd de weg naar beneden ingezet. Dat ging met hoogtes en laagtes om op 31 oktober 2020 uiteindelijk uit te komen onder de symbolische grens van 40 cent per liter. Dat was het laagste punt sinds 10 september van dit jaar. Voor een stookolielevering van 2000 liter diende u slechts 797,60 euro te betalen.

Goed om te weten

Als we de vergelijking maken met de afgelopen jaren is de stookolieprijs vandaag nog steeds bijzonder interessant. Afgelopen jaar was de prijs bijvoorbeeld vastgelegd op 0,6695 euro per liter. Voor een stookolielevering van 2000 liter bedroeg de rekening toen 1339 euro, ofwel 533,40 euro meer dan vandaag.

De nieuwe lockdownmaatregelen beïnvloeden de prijs voor een stookolielevering

De prijs van een stookolielevering is opnieuw gedaald omdat de aardolieprijs de weg naar beneden heeft ingezet. Afgelopen week daalde de prijs van een vat Brent met 9% en de WTI met 10 %, de sterkste prijsdaling in de afgelopen vijf maanden. Maandag bedroeg de prijs voor een vat Brent 35,97 dollar en dat terwijl hij de afgelopen maanden rond 40 dollar bleef schommelen.

De vrees voor en uiteindelijk ook de invoering van nieuwe lockdownmaatregelen in verschillende Europese landen heeft de aardolieprijs een knauw gegeven. De lockdownmaatregelen leiden immers tot een daling van de wereldwijde aardolievraag, terwijl het aanbod erg groot blijft. Vooral Libië is meer olie gaan oppompen waardoor er nog meer aardolie op de markt belandt. De onzekere uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft er ook toe geleid dat investeerders de kat uit de boom kijken.

Bovendien zou de OPEC+ de beperkingen op het vlak van de aardolieproductie over twee maanden moeten opheffen. Dat betekent dat er op 1 januari 2021 opnieuw 1,9 miljoen vaten per dag worden geproduceerd. In dat opzicht schat het Internationaal Energieagentschap dat "de markt nog maar weinig speelruimte heeft om het bijkomende aanbod in de komende maanden op te vangen".

Lees ook:

Hoe kunt u uw stookolieaankoop optimaal laten renderen?

De evolutie van de stookolieprijs in het 3e kwartaal van 2020

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y