Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Grillige stookolieprijzen in april

29 april 2024
Na een piek van meer dan één euro per liter daalden de stookolieprijzen in april geleidelijk naar een interessanter niveau. Een korte analyse.
Grillige stookolieprijzen in april

Hoe is de stookolieprijs in april 2024 geëvolueerd? In dit artikel geven we u een korte analyse van de evolutie, waarbij de prijs tot halverwege de maand steeg en daarna aanzienlijk daalde.

Stijgende stookolieprijzen aan het begin van de maand

Op de eerste dag van de maand april bedroeg de stookolieprijs in totaal 0,9525 euro per liter, om vervolgens snel te stijgen tot een piek van meer dan één euro per liter (1,0021 euro) op 9 april. Tussen die twee data steeg de prijs voor een bestelling van 2.000 liter brandstof met ongeveer 100 euro.

Na 9 april daalde de stookolieprijs in twee fasen. Halverwege de maand tikte de stookolieprijs af op een bedrag van 0,9892 euro per liter, om vervolgens dag na dag te dalen en uit te komen op 0,9155 euro per liter op maandag 29 april.

Tussen 9 en 29 april bedroeg het prijsverschil voor een bestelling van 2.000 liter in totaal 173,2 euro. Het is dan ook belangrijk om regelmatig de evolutie van de stookolieprijs te volgen om op het juiste moment een bestelling te plaatsen.

Afzwakking van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten

De verandering in de stookolieprijzen wordt grotendeels verklaard door de geopolitieke spanningen en de toestand van de Amerikaanse economie.

De eerste helft van april stond in het teken van de bezetting van Gaza door Israëlische troepen en de hoog oplopende spanningen tussen Israël, Libanon en Iran, waardoor het risico op een militaire escalatie in de regio toenam. Sindsdien zijn de spanningen enigszins afgenomen en is de olieprijs op de markt gedaald.

Tegelijkertijd vertraagt de hoger dan verwachte inflatie in de Verenigde Staten de kans op een renteverlaging. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de huidige situatie zal leiden tot een economische groei en een stijgende vraag naar aardolie.

Een hoog risico op prijsstijgingen

Tot nu toe heeft het aanbod van aardolie nog geen hinder ondervonden van de Oekraïense aanvallen op Russische olieraffinaderijen, die de afgelopen weken in aantal zijn toegenomen.

Het blijft echter erg ingewikkeld om precies te bepalen hoe de prijs van het zwarte goud in de komende maanden zal evolueren. Op dit moment is het onmogelijk om te voorspellen hoe de geopolitieke spanningen zich wereldwijd zullen ontwikkelen. Op economisch vlak zou de verwachte stijging van de vraag in China ook een impact moeten hebben op het evenwicht tussen vraag en aanbod van olie.

Sommige experts voorspellen een piek in de olieprijzen tot meer dan 100 Amerikaanse dollar per vat, of zelfs meer, tegen het einde van het jaar. Alleen de toekomst zal het uitwijzen. Aarzel ondertussen niet om regelmatig de evolutie van de stookolieprijs in België te volgen.

Lees ook:

Vergelijken voor de goedkoopste stookolie

De officiële mazoutprijs begrijpen

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y