Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De officiële mazoutprijs begrijpen

22 januari 2024
In België wordt de officiële mazoutprijs dagelijks vastgelegd. Waar komt dat mechanisme vandaan en wat zijn de voordelen ervan?
De officiële mazoutprijs begrijpen

In België verandert de mazoutprijs dagelijks volgens een duidelijk gedefinieerd proces. We hanteren een officiële prijs, berekend volgens een mechanisme dat in de jaren 1970 werd ingesteld om de bevoorrading van het land en de gezinnen te garanderen. De officiële prijs is in feite het maximale tarief waaraan leveranciers hun brandstof aan hun klanten mogen verkopen.

De oorsprong van de officiële mazoutprijs

Vóór 1970 moesten leveranciers die de verkoopprijs van mazout wilden veranderen een schriftelijke aanvraag indienen bij de overheid. Het was een traag proces dat het tijdens de oliecrisis onmogelijk maakte om de prijzen aan te passen. De olieprijzen waren in die periode sterk gestegen, wat een directe invloed had op de mazoutprijs.

Mazoutverdelers mochten hun product echter niet met verlies verkopen. Hierdoor kwam de bevoorrading aan het land en de gezinnen in gevaar. Om die situatie op te lossen, werd een 'programmaovereenkomst' opgesteld tussen de Belgische staat en de Belgische Petroleumfederatie. Die overeenkomst dient als basis om dagelijks de mazoutprijzen en de prijs van alle brandstoffen op basis van aardolie vast te leggen.

De officiële mazoutprijs garandeert bovendien niet alleen de bevoorrading van gezinnen en het land, maar zorgt ook voor een zekere prijsstabiliteit.

Hoe wordt de officiële mazoutprijs bepaald?

Bij het vaststellen van de officiële mazoutprijs wordt rekening gehouden met een aantal factoren:

  • de prijs van een vat olie: die prijs schommelt dagelijks, afhankelijk van vraag en aanbod op de wereldmarkt;
  • de maximale brutodistributiemarge: het maximumbedrag dat de leveranciers mogen verdienen op de verkoop van één liter stookolie wordt eveneens vastgelegd. Dit bedrag moet alle kosten van de leveranciers (distributie, marketingkosten, enz.) dekken;
  • de verschillende bijdragen: de overheid heft bijdragen zoals de bijdrage voor het Sociaal Verwarmingsfonds - waarmee gezinnen met een laag inkomen hun woning kunnen verwarmen - en de APETRA-bijdrage. De APETRA-bijdrage dient om de bevoorradingszekerheid van het land te waarborgen en een minimale vaste voorraad van aardolie en afgeleide producten in het land te behouden;
  • de btw op de mazoutprijs.

Gegarandeerd de laagste prijs voor uw mazoutbestelling

De officiële mazoutprijs is de maximale prijs waartegen leveranciers hun product mogen verkopen. Het is dan ook best mogelijk dat u goedkopere mazout vindt. U kunt zelf op zoek gaan naar een geschikte leverancier via de prijsvergelijker die de klok rond beschikbaar is op onze website. U vindt altijd een mazoutleverancier bij u in de buurt.

Bovendien profiteert u niet alleen van een voordeliger product maar ook nog eens van een product van een hoge kwaliteit. Let echter wel op met leveranciers die u een te lage prijs aanbieden. Hun producten kunnen namelijk minder additieven bevatten dan de producten van Mazoutonline. De besparing die u op het moment van de aankoop hebt gedaan, ziet u dan in rook opgaan bij mogelijke reparaties aan uw installatie.

Lees ook:

De indirecte invloed van de OPEC op de mazoutprijs

De goedkoopste stookolie is niet noodzakelijk de voordeligste.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y