Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De indirecte invloed van de OPEC op de mazoutprijs

18 december 2023
De Organisatie van olie-exporterende landen heeft een indirecte invloed op de mazoutprijs. We leggen het u uit.
De indirecte invloed van de OPEC op de mazoutprijs

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) produceert momenteel ongeveer 39% van alle aardolie ter wereld. Dat betekent dat bepaalde uitspraken en beslissingen van de organisatie, vooral met betrekking tot het aantal vaten dat op de markt wordt gebracht, een invloed kunnen hebben op de prijs van het zwarte goud.

Wat is de OPEC?

Vóór 1960 waren oliemaatschappijen geen overheids- maar privébedrijven. Om de prijs van een vat olie laag te houden, liet men de producerende landen met elkaar concurreren.

In de praktijk dicteerden die bedrijven de evolutie van de olieprijs.

Een aantal olieproducerende landen besloot echter hun krachten te bundelen om zich te ontworstelen aan de wurggreep van de oliemaatschappijen. De eerste vijf landen waren Saudi-Arabië, Iran, Irak, Koeweit en Venezuela. Ondertussen zijn ze met 14, nadat Algerije, Angola, Congo, de Verenigde Arabische Emiraten, Ecuador, Gabon, Equatoriaal-Guinea, Libië en Nigeria erbij kwamen.

In 2016 besloten de veertien landen van de OPEC om samen te werken met tien andere olieproducerende landen, waaronder Rusland. Die organisatie noemen we de OPEC+. Het enige verschil is dat de landen van de OPEC+ niet verplicht zijn om de beslissingen van de OPEC te respecteren.

Welke beslissingen hebben een invloed op de mazoutprijs?

De OPEC heeft als missie om de olieprijs op een bepaald niveau te houden door de olieproductie van de aangesloten landen te coördineren en te reguleren.

Sinds 2020 hebben de lidstaten het aantal dagelijks geproduceerde vaten aanzienlijk verminderd. Dat jaar daalde de prijs van een vat olie sterk als gevolg van de gezondheidscrisis en de lockdowns. In die periode, meer bepaald op 29 april, tikte de mazoutprijs per liter af op een ongeziene prijs van 0,3108 euro.

Door de dalende olieprijzen is de wereldwijde productie sinds mei 2020 met 9,7 miljoen vaten per dag gedaald.

Sindsdien zijn er verschillende beslissingen in die richting genomen. Een van de laatste aankondigingen met betrekking tot de productie is dat de OPEC van plan is om de olieproductie tegen 2024 met 1,16 miljoen vaten per dag te verlagen.

De afgelopen maanden hebben ons echter laten zien dat ook andere factoren een directe invloed hebben op de prijs van het zwarte goud. Het meest sprekende voorbeeld is de invasie van Oekraïne door Rusland, een van 's werelds grootste olieproducenten. De angst voor een tekort aan olie heeft de prijzen omhoog geduwd. Bijgevolg is ook de mazoutprijs aanzienlijk gestegen.

Kopen op het beste moment

Bij Mazoutonline houden we alle beslissingen en aankondigingen nauwlettend in de gaten. Naast het leveren van mazout tegen de beste prijs, is het ons doel om u te helpen om uw bestelling op het best mogelijke moment te plaatsen.

In het licht van de huidige gebeurtenissen doen we ons best om u te helpen bij het inschatten van de veranderingen in de mazoutprijs.

Lees ook:

Stookolie bestellen: de opties van onze leveranciers

De goedkoopste stookolie is niet noodzakelijk voordelig

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y