Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een snel stijgende stookolieprijs

30 november 2020
De prijs van een stookolielevering is de afgelopen week flink omhoog gegaan. Voor het eerst sinds lang betaalt u weer meer dan 46 cent per liter.
Een snel stijgende stookolieprijs

Vanwege de uitzonderlijke gebeurtenissen en de grote beursschommelingen kende de prijs voor een stookolielevering in 2020 een bijzonder grillig verloop. De afgelopen week vormde hier geen uitzondering op, met een stookolieprijs die flink de hoogte in schoot.

Een stookolielevering is 6% duurder

Afgelopen maandag betaalde u voor een stookoliebestelling van minstens 2000 liter nog 0,4383 per liter. Vandaag tikken we af op 0,4657 euro per liter. In een week tijd is de prijs voor een stookoliebestelling van 2000 liter dus gestegen van 876,60 euro tot 931,40 euro, ofwel een stijging van 6%. Het is al van 3 september geleden dat u voor een stookolielevering dergelijk bedrag moest ophoesten.

Als we de prijs met het begin van de maand november vergelijken, is de stijging nog opvallender. In die periode werd in heel wat landen ter wereld een tweede lockdown afgekondigd, met gevolgen voor de stookolieprijs. De prijs kroop in die periode onder de grens van 40 eurocent per liter. Een aankoop van 2000 liter was toen 133,80 euro goedkoper dan vandaag.

Goed om te weten

De prijs van een stookolielevering blijft echter nog zeer voordelig in vergelijking met het afgelopen jaar. Op 30 november 2019 moest u 1354 euro neertellen voor een stookoliebestelling van 2000 liter, ofwel 422,60 euro meer dan deze maandag.

De prijs van een stookolielevering hangt samen met de aardolieprijs

Hoe kunnen we de hoge prijsstijging van afgelopen week verklaren?

Het antwoord ligt in het verloop van de aardolieprijs. Die prijs bevindt zich momenteel opnieuw op het niveau van begin maart, de periode voordat de COVID-19-pandemie de wereldwijde aardolievraag en perspectieven op de markt beïnvloedde. Voor het eerst dit jaar noteren we voor een vat Brent-olie uit de Noordzee een prijs van 47,5 dollar per vat.

Vaccins en de OPEC+ stimuleren de aardolieprijs

De hoop op efficiënte vaccins tegen het coronavirus geeft de aardolieprijs al enkele dagen een boost. De prijzen zouden zich min of meer moeten gaan herstellen waardoor de wereldwijde aardolievraag terug zal opflakkeren.

De leden van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en haar partners zitten deze maandag en dinsdag samen om te beslissen over hun akkoord over de productiebeperking dat al sinds april van kracht is. Oorspronkelijk was voorzien om de beperkingen vanaf januari 2021 te versoepelen. Een groot aantal analisten denkt echter dat de organisatie en haar partners de huidige maatregelen met drie of zes maanden zullen verlengen om de aardoliekoers te ondersteunen.

Lees ook:

Stookolie in België bestellen: alles wat u moet weten

Hoe kunt u uw stookolieaankoop optimaal laten renderen?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.