Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De stookolieprijs stijgt weer

14 augustus 2023
In dit artikel blikken we terug op de afgelopen maand, waarin de stookolieprijs is blijven stijgen.
De stookolieprijs stijgt weer

De stookolieprijs verandert dagelijks, zowel naar boven als beneden. De afgelopen weken hebben we echter een langzame maar gestage stijging van de tarieven vastgesteld. In dit artikel analyseren we de veranderingen van de stookolieprijs in de afgelopen maand. We zullen ook proberen om een beeld te krijgen van de factoren die de stookolieprijs beïnvloeden.

De stookolieprijs daalt lichtjes

Een maand geleden begon de stookolieprijs weer lichtjes te dalen. Op 14 juli kostte een liter brandstof in totaal 0,8697 euro, als u minstens 2.000 liter had besteld. Voor een dergelijke hoeveelheid betaalde u een totaalbedrag van 1.739,40 euro. Als u echter een paar dagen – vijf dagen om precies te zijn – had gewacht, had u nog 37,40 euro kunnen besparen. Op 19 juli bedroeg de prijs per liter namelijk 0,851 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter kwam dat neer op een bedrag van 1.702 euro.

Die dag bleek meteen ook de beste dag om uw stookoliebestelling tijdens de afgelopen maand te plaatsen.

Een langzame stijging van de stookolieprijs

In tegenstelling tot de snelle en aanzienlijke stijging in 2022 hebben we in de maand juli een langzame prijsstijging gezien. Dat maakt de beslissing om al dan niet stookolie te bestellen er niet eenvoudiger op. Om die reden bieden we u dan ook regelmatige analyses van de evolutie van de stookolieprijs.

Tussen 21 juli, de Nationale Feestdag, en 26 juli, nog geen week later, steeg de prijs van een liter stookolie bijvoorbeeld van 0,8771 euro naar 0,9293 euro, een stijging van in totaal vijf cent. In de praktijk kwam dat neer op een prijsverhoging van 1.754,20 euro naar 1.858,60 euro voor een bestelling van 2.000 liter stookolie.

Die prijsstijging bleef relatief constant gedurende de maand juli.

Meer dan 1 euro voor een liter stookolie

In de afgelopen weken kregen we te maken met een situatie die we sinds februari al niet meer hadden gezien. Op 3 augustus steeg de prijs van een liter stookolie namelijk weer boven de grens van 1 euro, tot een bedrag van 1,0158 euro. Voor uw eindfactuur kwam dat neer op een bedrag van 2.031,60 euro.

Hoewel de prijs op 4 augustus weer onder de symbolische grens zakte, ging hij in de dagen nadien weer omhoog. Vier dagen later, op 8 augustus, betaalde u 1,009 euro voor een liter stookolie. Als u op die dag 2.000 liter had besteld, diende u 2.018 euro te betalen.

Die prijsstijging hield aan, ondanks een lichte daling op 9 augustus. Het hoogste tarief in de afgelopen weken noteerden we op 11 augustus, toen u in totaal 2.080,80 euro moest ophoesten (1,0404 euro/liter).

Hoe wordt de stookolieprijs bepaald?

Als u al die prijsverschillen ziet, vraagt u zich misschien af met welke factoren rekening wordt gehouden om de prijs te bepalen. In België legt de FOD Economie dagelijks de officiële prijs vast. Die prijs wordt bepaald op basis van de volgende elementen:

  • de prijs van het product ex-raffinaderij, met andere woorden de prijs van een vat aardolie. Die prijs is onderworpen aan de wet van vraag en aanbod. Dat verklaart waarom hij bijna dagelijks verandert;
  • de maximale brutodistributiemarge: de maximale marge die leveranciers en oliebedrijven mogen nemen. Dat bedrag dekt alle kosten die de leverancier maakt;
  • de verschillende bijdragen op mazout: de bijdrage voor het Sociaal Verwarmingsfonds, dat gezinnen met een laag inkomen de mogelijkheid geeft om zich te verwarmen, en de APETRA-bijdrage zijn kosten die door de staat op de stookolieprijs geheven worden. De APETRA-bijdrage dient om de bevoorradingszekerheid van België te waarborgen en een minimale vaste voorraad van olieproducten in het land te behouden;
  • de accijnzen en de energiebijdragen;
  • de btw op de mazoutprijs.

Lees ook

Uw mazoutbestelling: waarom kiezen voor Mazout Ultra?

Mazout kopen: wacht niet te lang!

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y