Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De stookolieprijs in België gaat door op zijn elan

28 januari 2019
Ondanks de afwisseling van kleine stijgingen en dalingen tijdens de afgelopen twee weken, volgt de stookolieprijs in België grosso modo een opgaande curve.
stookolieprijs in België

Op 14 januari jl., bedroeg de stookolieprijs in België 0,6379 per liter voor wie minstens 2.000 liter kocht. Vandaag betaalt u voor een liter 0,6441 euro. In de tussentijd ging het tarief voor huisbrandolie op en af. Het tarief ging zes keer omhoog en vier keer omlaag. Maar uiteindelijk is de prijs die vandaag geldt iets hoger dan twee weken geleden.

Een stookolieprijs in België die vergelijkbaar is met die van verleden jaar

Bij deze stookolieprijs betaalt de consument in België voor een bestelling van 2.000 liter nu dus maximum 1.288,20 euro. Dat is amper 12,40 euro meer dan medio januari. En gelijk ook een prijs die vergelijkbaar is met die van een jaar geleden. Toen kostte een liter stookolie 0,6349 euro, wat neerkwam op 1.269,80 euro voor een aankoop van 2.000 liter.

U hebt altijd de mogelijkheid om nog minder te betalen voor uw levering stookolie door de tarieven te vergelijken die worden toegepast door de leveranciers die instaan voor de verdeling van stookolie in uw regio. Vandaag maandag bijvoorbeeld, bieden ze u gemiddeld een korting van 12 euro bij een bestelling van 2.000 liter.

De stookolieprijs in België onder het juk van de olieprijzen

De stookolieprijs in België is sterk afhankelijk van de evolutie van de ruwe olieprijzen op de wereldmarkten, en meer bepaald van de Brent uit de Noordzee. De jongste twee weken gingen ook de prijzen voor de Brent achtereenvolgens omhoog en omlaag.

Aan de ene kant publiceerde de OPEC de details van het plan om de olieproductie te bevriezen. Dat plan geldt voor elk lid dat het akkoord in november jl. in Wenen heeft ondertekend. De aankondiging was een geruststelling voor de markt en jaagde de prijzen de hoogte in. Die beslissing moet er immers voor zorgen dat het wereldwijde olieaanbod wordt ingedijkt en dat de verzadiging wordt vermeden. Ook de politieke onrust in Venezuela wakkert de olieprijzen aan. Dat land is een belangrijke olieproducent en de kritieke toestand dreigt de oliebevoorradingen te doen slinken. Ook de Verenigde Staten hebben al laten verstaan dat ze aan Venezuela wel eens nieuwe sancties zouden kunnen opleggen in termen van olie-uitvoer.

Aan de andere kant zien we dat de klim van de olieprijzen wordt gefnuikt door de toename van de Amerikaanse productie en de groeivertraging van de wereldwijde economie. De vrees voor een slappere Chinese vraag – in het licht van de handelsonrust tussen Washington en Peking – remt de evolutie van de olieprijzen ook af.

De huidige context is dus vrij delicaat en het is echt moeilijk te voorspellen in welke richting de stookolieprijs in België de komende weken zal evolueren.

Lees ook :

Waarom stookolie goedkoper is op Mazoutonline ?

Winterprik: denk eraan uw stookolievoorraad aan te vullen

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen