Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De prijs van huisbrandolie blijft stijgen

15 maart 2021
Deze week flirt de stookolieprijs opnieuw met de drempel van 60 eurocent. Het is meer dan een jaar geleden dat die drempel nog werd bereikt.
De prijs van huisbrandolie blijft stijgen

Nadat de prijs van stookolie tussen februari en mei van vorig jaar nog fors was gezakt, vertoont die sinds enkele maanden een resoluut opwaartse trend. In dit artikel bekijken we hoe die prijs de afgelopen week is geëvolueerd.

Stookolieprijzen in stijgende lijn

Vandaag bedraagt de prijs van stookolie 0,5989 euro per liter wanneer u minstens 2.000 liter bestelt. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van de voorbije weken. Ter vergelijking: afgelopen maandag stond de teller op 0,5874 euro. Een maand geleden bedroeg de prijs 0,5525 euro per liter en drie maanden geleden 0,4785 euro.

Deze maandag betaalt u 1.197 euro voor een levering van 2.000 liter stookolie, terwijl die vorige maand nog 1.105 euro of 92 euro minder kostte.

Goed om te weten

Om zeker te zijn van de beste prijs kunt u maar beter de stookolieprijzen van leveranciers in uw buurt vergelijken. Dit duurt maar een paar minuten. De prijzen die we in dit artikel vermelden, zijn immers de officiële stookolieprijzen. Elke handelaar mag echter zijn stookolie tegen een lagere prijs verkopen.

Stookolieprijzen weer boven de 60 cent

Deze week maakt de stookolieprijs opnieuw een sprongetje. Voor het eerst sinds 25 februari 2020 kost één liter stookolie meer dan 60 cent, zo'n 0,6028 euro om precies te zijn.

Die stijging van de stookolieprijs in België hangt samen met de veranderende olieprijzen. Die zijn sinds enkele weken fors gestegen. Afgelopen maandag overschreed de prijs van een vat ruwe Brent-olie uit de Noordzee de symbolische grens van 70 dollar, een niveau dat sinds het begin van de gezondheidscrisis niet meer werd opgetekend.

Deze factoren duwen de prijs van stookolie omhoog

De olieprijzen, en dus ook de prijs van huisbrandolie, wordt voornamelijk in stand gehouden door de productiebeperkende maatregelen die de OPEC+ heeft genomen om te voorkomen dat de markt overspoeld zou worden. Ter herinnering: sinds vorig jaar zijn de leden van het kartel en hun bondgenoten overeengekomen om hun pompactiviteiten terug te schroeven. De bedoeling is dat de prijzen van ruwe olie zich zouden kunnen herstellen, vermits er als gevolg van de pandemie wereldwijd minder vraag is naar olie.

De droneaanval die Houthi-rebellen uit Jemen uitvoerden op olie-installaties van het Saoedi-Arabische energieconcern Aramco duwde de prijzen vorige week eveneens omhoog.

Tot slot geeft de uitrol van de vaccinatiecampagnes tegen COVID-19 overal ter wereld de markten opnieuw hoop op een geleidelijk herstel van de vraag naar ruwe olie.

Lees ook:

Op zoek naar de goedkoopste mazout?

De impact van de vaccinatie tegen COVID-19 op uw stookoliebestelling

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y