Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De prijs van een mazoutbestelling is in vrije val

14 september 2020
De prijs van een mazoutbestelling is de afgelopen tien dagen sterk gedaald. Een woordje uitleg.
De prijs van een mazoutbestelling is in vrije val

De evolutie van de mazoutprijs kent sinds het begin van de maand september weer een grillig verloop.

Op de eerste dag van de maand betaalde u 0,4383 euro/liter voor een mazoutbestelling van minimaal 2000 liter. Op 3 september steeg de prijs tot 0,4665 euro/liter, het hoogste punt sinds 23 juli. De prijs van een mazoutbestelling is sindsdien drastisch gedaald, tot een dieptepunt van 0,3949 euro/liter op 10 september.

Minder dan 800 euro voor een mazoutbestelling van 2000 liter

De afgelopen dagen is de mazoutprijs in België weer lichtjes gestegen. Als we rekening houden met de afgelopen vijf jaar is de prijs wel nog steeds erg voordelig.

Voor een mazoutbestelling van 2000 liter betaalt u vandaag maximaal 797 euro. Afgelopen week moest u voor dezelfde bestelling 30,80 euro meer neertellen. Twee weken geleden lag het bedrag nog 80,80 euro hoger en voor dezelfde mazoutlevering moest u afgelopen maand 115,80 euro meer uitgeven.

Het verschil is nog opvallender als we de huidige mazoutprijs vergelijken met de prijs die het afgelopen jaar, op dezelfde datum, gehanteerd werd. Op 14 september 2019 kostte een mazoutbestelling van 2000 liter maximaal 1333,40 euro, ofwel 536,40 meer dan deze maandag. Het is dan ook een uitstekend moment om uw stookolietank te vullen.

Onrust over de aardolievraag

Sinds het begin van de maand augustus, en ondanks enkele opflakkeringen, heeft de mazoutprijs de weg naar beneden ingezet. De aardolieprijzen zijn hier de belangrijkste oorzaak van.

Na een duizelingwekkende daling in de maanden maart en april bleef de prijs van een vat Brent, de Europese referentie, tijdens de zomer min of meer stabiel rond 40-45 dollar. Sinds het begin van de maand september is de stabiliteit weer ver te zoeken. Afgelopen week dook de prijs van een vat Brent weer onder 40 dollar, ofwel het laagste niveau sinds drie maanden.

De markt is met name ongerust over de wereldwijde aardolievraag. De gezondheidscrisis heeft de vraag naar het zwarte goud met maar liefst 30 % doen dalen.

Goed om te weten

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) bedroeg de wereldwijde aardolievraag in totaal 83,2 miljoen vaten per dag tijdens het tweede kwartaal van 2020. Afgelopen jaar bedroeg de vraag nog bijna 100 miljoen vaten per dag.

Het einde van de malaise is nog niet meteen in zicht. De groei slabakt. Zo wordt het kerosineverbruik bijvoorbeeld nog steeds sterk beïnvloed door de crisis in de luchtvaartsector. De markt heeft zich met andere woorden nog niet hersteld. De OPEC en haar partners, die tot op heden afgesproken hebben om minder olie op te pompen om de prijzen terug te laten stijgen, maken zich klaar om hun productiequota te versoepelen. De aardolieprijzen en de prijs van een mazoutbestelling zouden in de komende weken nog weleens kunnen veranderen.

Lees ook:

De energieprijs maakt een stookoliebestelling interessant

Onze tips voor een vlekkeloze stookoliebestelling

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y