Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De officiële brandstofprijzen stijgen tot boven € 0,65/liter

28 juni 2021
De officiële mazoutprijs bedraagt opnieuw meer dan 65 cent per liter, een bedrag dat sinds januari 2020 niet meer is gehaald.
De officiële brandstofprijzen stijgen tot boven € 0,65/liter

Sinds iets meer dan een maand zijn de officiële brandstofprijzen aanzienlijk gestegen. Op vrijdag 25 juni betaalde u opnieuw meer dan 65 eurocent per liter voor bestellingen van minstens 2000 liter. Vandaag is de mazoutprijs vastgelegd op 0,6509 euro per liter. Een mazoutlevering van 2000 liter kost deze maandag dus 1301,80 euro.

Officiële mazoutprijs gaat sinds een jaar de hoogte in

In vergelijking met vorige week zijn de officiële brandstofprijzen gestegen. Afgelopen dinsdag bedroeg de mazoutprijs 0,6420 euro per liter. Voor een mazoutbestelling van 2000 liter betaalde u toen 1284 euro ofwel 17,80 euro minder dan vandaag.

Het verschil is echter veel groter als we de huidige officiële brandstofprijzen vergelijken met die van vorige maand. Een maand geleden betaalde u 0,6056 euro per liter of 1211,20 euro voor een bestelling van 2000 liter. Dat is 90,60 euro minder dan vandaag.

Wanneer we de periode tussen vandaag en afgelopen jaar bekijken, is het verschil nog opmerkelijker. Op 29 juni 2020 was de mazoutprijs namelijk bijzonder laag: 0,4458 euro per liter, of 891,60 euro voor 2000 liter. Dat is 410,20 euro lager dan dit jaar.

De officiële brandstofprijzen keren terug naar het niveau van vóór de crisis

De officiële stookolieprijs had al anderhalf jaar lang, meer bepaald sinds 23 januari 2020, de symbolische grens van 65 eurocent niet meer gehaald. Hoewel de prijs van een stookoliebestelling vorig jaar door de gezondheidscrisis aanzienlijk is gedaald, lijkt hij sinds enkele weken een aanhoudende opwaartse tendens te vertonen.

De officiële mazoutprijs volgt de evolutie van de petroleumkoersen

De stijging is voornamelijk te danken aan de positieve evolutie van de olieprijzen. Van een dieptepunt van 35 dollar per vat steeg de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee tot ongeveer 75 dollar per vat. Die prijs legt zelfs nog hoger dan voor de pandemie. Het was zelfs iets meer dan twee jaar geleden dat de prijs zo hoog stond.

Voorspellingen van een stijgende vraag drijven de olieprijzen inderdaad op. Verklaringen hiervoor zijn het akkoord van de Verenigde Staten over een nieuw uitgavenplan, de verminderde productie van de OPEC+-landen en de snelheid van de vaccinatiecampagnes tegen COVID-19.

Lees ook:

1 jaar geleden stond de stookolieprijs op een zeer laag peil

Wat is de officiële stookolieprijs?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.