Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs in het vierde kwartaal van 2021

30 december 2021
Na een sterke stijging aan het einde van de zomer zijn de prijzen voor mazout in november sterk gedaald. In december begonnen de prijzen echter opnieuw te stijgen.
De mazoutprijs in het vierde kwartaal van 2021

In de loop van 2021 kende de mazoutprijs een zeer grillig verloop. De laatste drie maanden van het jaar hebben opnieuw bewezen dat de mazoutprijzen in een paar dagen tijd erg kunnen wijzigen, zowel naar boven als naar beneden.

Op 1 oktober stond de officiële mazoutprijs voor een bestelling van 2000 liter op

0,7212 euro/liter. Hoewel de mazoutprijs het hele jaar door in stijgende lijn ging, was die stijging het meest uitgesproken tussen 20 september en 20 oktober. Op 19 oktober bereikte de mazoutprijs met 0,795 euro per liter het hoogste niveau van het jaar 2021. Een maand eerder kostte een liter mazout slechts 0,68 euro.

Sterke stijging van de mazoutprijzen in het begin van oktober

Een bestelling van 2000 liter mazout kostte op 20 september in totaal 1360 euro. Op 19 oktober betaalde u voor dezelfde hoeveelheid een bedrag van 1590 euro, ofwel 230 euro meer. Op 1 januari 2021 kostte diezelfde bestelling van 2000 liter minder dan 1000 euro (976 euro met een prijs per liter van 0,4884 euro).

Plotselinge daling van de mazoutprijs aan het einde van november

Vanaf 19 oktober bleef de prijs vijf weken lang min of meer stabiel. Op 29 november bedroeg de officiële mazoutprijs 0,7629 euro/liter. Vervolgens daalde hij op 30 november plots tot 0,6824 euro, een uitzonderlijke daling van ongeveer 10%. Half december was de mazoutprijs echter weer gestegen tot meer dan 0,7 euro per liter. Sindsdien lijkt de prijs op dat niveau te blijven hangen.

Hoge mazoutprijzen door de economische heropleving

De gemiddelde mazoutprijs was in het laatste kwartaal de hoogste van het hele jaar. En als kers op de taart was die prijs ook de hoogste prijs van de afgelopen drie jaar.

Vanwege de grote wispelturigheid van de olieprijzen kan de prijs van de ene dag op de andere aanzienlijk veranderen. Dat heeft te maken met het wereldwijde economische herstel na de gezondheidscrisis.

Consumenten die zich met mazout verwarmen, doen er dus goed aan om de evolutie van de mazoutprijs te volgen. Hierdoor kunnen ze prijsdalingen meteen benutten en hun bestelling op het beste moment plaatsen. Via Mazoutonline kunt u de evolutie van de mazoutprijzen dagelijks volgen en krijgt u toegang tot de interessantste aanbiedingen van de mazoutleveranciers in uw regio.

Lees ook:

Evolutie van de stookolieprijs in 2021

Mazout bestellen in de winter: onze tips

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y