Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs in het eerste semester

24 juni 2022
De afgelopen maanden heeft Mazoutonline u op regelmatige basis een overzicht gegeven van de evolutie van de mazoutprijs. Deze keer blikken we terug op de eerste zes maanden van 2022.
De mazoutprijs in het eerste semester

Het is van groot belang om de mazoutprijzen in het oog te houden om te weten wanneer u uw bestelling van mazout moet plaatsen. Daarom kijken we in dit artikel terug op de evolutie van de mazoutprijs in de eerste helft van 2022.

Een turbulente maand maart voor de mazoutprijzen

In de maanden januari en februari noteerden we slechts een lichte stijging van de mazoutprijs. In bijna twee maanden tijd steeg de prijs van 0,7532 euro/liter (op 1 januari) tot 0,8875 euro/liter (eind februari).

Eind februari is de stijging echter in een stroomversnelling geraakt. De oorzaak: de invasie van Rusland in Oekraïne. De gevolgen van het conflict lieten zich al snel blijken in stijgende mazoutprijzen. In slechts twee weken tijd steeg de prijs per liter voor een mazoutbestelling van ten minste 2.000 liter met maar liefst € 0,4887. Op 1 maart bedroeg de prijs per liter nog 0,90210 euro terwijl u op 11 maart al 1,3908 euro moest ophoesten. De totale prijs van uw mazoutbestelling steeg in die periode met maar liefst € 977,40.

In maart en april waren de prijsveranderingen constant. Zo kon de mazoutprijs van de ene op de andere dag met bijna € 0,30 dalen om die daling enkele dagen later weer uit te wissen.

Pas op 16 april stabiliseerde de prijs voor enkele dagen. Helaas was die stabilisering ook weer snel voorbij. In de daaropvolgende dagen begon de mazoutprijs namelijk weer te stijgen.

Een historische stijging van de mazoutprijs

In juni is de mazoutprijs verder gestegen, waarbij alle records van de afgelopen jaren werden gebroken en een prijs van 1,4723 euro per liter werd bereikt.

Door die bijna constante prijsstijging in de eerste helft van het jaar was 1 januari de voordeligste dag om uw mazoutbestelling te plaatsen, met een tarief van 0,7532 euro per liter voor een minimumbestelling van 2.000 liter. Ter vergelijking: voor een bestelling op 20 juni, tegen een prijs van 1,4446 euro per liter, betaalde u maar liefst 1.382,80 euro meer.

Hoe kunnen we die prijsstijgingen verklaren?

Het is de olieprijs die de meest directe invloed op de mazoutprijs heeft. De prijsschommelingen van het zwarte goud kunnen verklaard worden door de vele factoren die het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoren:

 • geopolitieke conflicten;
 • natuurrampen;
 • de waarde van de euro ten opzichte van de dollar;
 • en meer.

De sterke stijging in maart was bijvoorbeeld het gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Rusland is een van de belangrijkste olieproducerende landen ter wereld. Toen het conflict uitbrak werd er dan ook gevreesd voor bevoorradingsproblemen, wat tot de gekende prijsstijgingen heeft geleid.

De vele opgelegde sancties aan Rusland en het dreigement van de Europese Unie om een embargo op de invoer van Russische olie in te stellen, hebben die vrees alleen maar versterkt.

Moeilijke voorspellingen

Het is uiteraard onmogelijk te voorspellen hoe de mazoutprijzen in de komende weken zullen evolueren.

Het verstoorde evenwicht op de oliemarkt heeft de afgelopen maanden geleid tot de gekende prijsschommelingen. Er is niet genoeg aanbod om aan de alsmaar stijgende vraag op de markt te voldoen. Om de markt te laten stabiliseren en de prijzen te doen dalen, moet derhalve het evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt worden hersteld.

Het is echter heel moeilijk om te weten wanneer dat evenwicht precies hersteld zal worden.

Een goede prijs in alle omstandigheden

Alle consumenten willen uiteraard de meest voordelige prijs voor hun mazoutbestelling. Het is in dat opzicht erg interessant om de evolutie van de mazoutprijzen op de voet te volgen. Zo kunt u gemakkelijk het meest gepaste moment voor een bestelling bepalen.

Gebruik zeker en vast onze prijsvergelijker om van nog aantrekkelijkere prijzen te profiteren. Zo vindt u het hele jaar door een lokale leverancier met een kwaliteitsproduct ... tegen de beste prijs!

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.