Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs in België gaat terug omhoog

13 februari 2024
De afgelopen maand is de mazoutprijs in België voornamelijk gestegen. Een terugblik op de afgelopen weken.
De mazoutprijs in België gaat terug omhoog

Het nieuwe jaar is alweer een maand bezig en de mazoutprijs in België blijft verder evolueren. Aan het begin van de maand februari merken we dat de mazoutprijs voornamelijk omhooggaat.

Bijna 140 euro meer in één maand

De mazoutprijs in België is sinds het begin van het jaar voornamelijk aan het stijgen. Zo betaalde u op 1 januari een bedrag van 0,8894 euro per liter mazout, wat neerkwam op een prijs van 1.778,80 euro voor een bestelling van 2.000 liter.

De dagen nadien is de prijs per liter blijven stijgen. Op 5 januari betaalde u al 29,60 euro meer dan op nieuwjaarsdag. Het eindbedrag op uw factuur steeg tot 1.808,40 euro (0,9042 euro/liter).

Ook in de volgende dagen ging de mazoutprijs omhoog. Tussen 18 en 27 januari steeg de prijs van uw bestelling van 2.000 liter bijvoorbeeld van 1.851,20 euro tot 1.898,40 euro. Tijdens die periode evolueerde de literprijs van 0,914 euro naar 0,9332 euro.

Als we kijken naar de prijsevolutie tussen 5 januari en 5 februari, zien we dat een mazoutbestelling u in totaal 139,40 euro meer kostte, met een literprijs die steeg van 0,9042 euro tot 0,9739 euro. De laatste keer dat de mazoutprijs in België dat niveau bereikte, was aan het einde van november 2023.

Hoe zal de mazoutprijs in de komende maanden evolueren?

Het is verre van eenvoudig om de evolutie van de mazoutprijs te voorspellen. Olie, de grondstof om mazout te maken, geeft vaak aanleiding tot wereldwijde spanningen en kent een schommelend verloop.

Tot een paar weken geleden was er echte bezorgdheid over de bevoorrading, vanwege de spanningen rond de Rode Zee. Vandaag heeft de belofte van een staakt-het-vuren in de Gazastrook de situatie gekalmeerd. De aankondiging van de Verenigde Staten om Iraans gesteunde milities in het Midden-Oosten aan te vallen, heeft de vrees echter weer wat doen oplaaien.

Tegelijkertijd heeft de OPEC - de Organisatie van Olie-exporterende landen - aangekondigd dat ze haar productieverlaging in het aantal vaten per dag zal handhaven. Die aankondiging leidde tot een lichte stijging van de olieprijzen.

Op wereldvlak daalt de vraag naar olie door de afname van de productieactiviteit in China, 's werelds grootste olie-importeur.

De bovenstaande factoren zijn slecht enkele van de indicatoren die de olieprijs en dus ook de officiële mazoutprijs beïnvloeden.

Lees ook:

Onderhoud uw mazouttank om uw installatie performant te houden

Minder mazout verbruiken is altijd goedkoper.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y