Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs in België daalt lichtjes

29 juni 2020
Nadat de mazoutprijs aan het begin van afgelopen week de weg naar boven had ingezet, is hij afgelopen vrijdag opnieuw gedaald. Een korte analyse.
mazoutprijs daalt lichtjes

Deze maandag 29 juni bedraagt de mazoutprijs in België 0,4458 euro voor elke bestelling van minstens 2000 liter brandstof. Bestelt u minder, dan betaalt u 0,4757 euro per liter.

Een iets lagere mazoutprijs dan afgelopen maandag

Laten we nu even kijken naar de manier waarop de mazoutprijs afgelopen week in België geëvolueerd is.

Afgelopen maandag betaalde u 0,4511 euro per liter voor elke bestelling van minimaal 2000 liter. Dinsdag en donderdag steeg de prijs tot 0,4637 euro per liter. Vrijdag zakte de prijs naar 0,4461 euro per liter en zaterdag naar 0,4458 euro.

Vandaag is de mazoutprijs dus iets lager dan de prijs die we afgelopen week noteerden: voor een mazoutbestelling van 2000 liter betaalt u deze maandag in totaal 10,60 euro minder.

Een stijgende prijs sinds twee maanden maar toch nog steeds interessant

In vergelijking met de afgelopen weken en maanden gaat de mazoutprijs in België wel in stijgende lijn. Voor een mazoutlevering van 2000 liter betaalde u:

 • twee weken geleden 50,40 euro minder;
 • een maand geleden 101,80 euro minder;
 • twee maanden geleden 270 euro minder.

De prijs voor een bestelling van 2000 liter blijft wel nog steeds interessant. Vandaag moet u immers 'slechts' 891,60 euro neertellen. Op 29 juni 2019 kostte dezelfde hoeveelheid u nog 1332,40 euro, ofwel 440,80 euro meer dan deze maandag.

Nieuwe COVID-19-besmettingen beïnvloeden de aardolieprijzen

De negatieve gevolgen van de gezondheidscrisis op de wereldwijde aardolievraag zorgden ervoor dat de mazoutprijs eind april op het laagste peil in jaren stond. Sinds twee maanden kruipt de prijs geleidelijk terug uit het dal. In acht weken is de prijs met meer dan 40% gestegen, van 0,3108 euro per liter voor een levering van minstens 2000 liter, tot 0,4458 euro.

Verschillende landen ter wereld hebben ondertussen een aantal maatregelen genomen om de lockdown te versoepelen. Bijgevolg is de vraag naar aardolie en de koers van het zwarte goud opnieuw gestegen. De beslissing van de leden van de OPEC en haar partners om het aardolieaanbod op de markt te beperken, lijkt eveneens haar vruchten af te werpen. Sinds de maand mei en tot het einde van de maand juli, worden er in totaal 9,7 miljoen vaten per dag minder geproduceerd.

De afgelopen week is de aardolieprijs echter opnieuw gezakt door onzekerheid over de vraag, veroorzaakt door een verhoogd aantal COVID-19-besmettingen in bepaalde delen van de wereld. Bepaalde regio's dreigen opnieuw in lockdown te moeten gaan waardoor de vraag opnieuw daalt.

Lees ook:

Wat betekent de beslissing van de olieproducenten voor de prijs van uw mazoutbestelling?

Stookolie bestellen: een terugblik op het 1ste kwartaal van 2020

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.