Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De invloed van geopolitieke conflicten op uw mazoutbestelling

13 februari 2024
Heel wat factoren, zoals de geopolitieke conflicten, beïnvloeden de mazoutprijs.
De invloed van geopolitieke conflicten op uw mazoutbestelling

De mazoutprijs verandert haast elke dag. Meerdere elementen spelen hierbij een rol.

De belangrijkste component van de officiële mazoutprijs is de "kostprijs van het aardolieproduct". De evolutie van die prijs is gekoppeld aan de internationale noteringen van de eindproducten op de markt van Rotterdam, die op hun beurt worden beïnvloed door externe factoren. Tot die factoren behoren geopolitieke conflicten in heel wat delen van de wereld.

Momenteel lopen de spanningen hoog op in verschillende regio's, wat een invloed heeft op de olieprijzen.

Olie als bron van geschillen

Sinds de ontdekking staat aardolie, de essentiële grondstof voor de productie van mazout, in het middelpunt van heel wat conflicten.

Landen zagen al snel het strategische belang van olie in. Overal ter wereld begon de zoektocht naar olievoorraden, in de hoop munt te kunnen slaan uit het zwarte goud.

Er zijn enkele redenen waarom het zwarte goud wereldwijd zoveel interesse wekt. Het is vandaag nog steeds de meest gebruikte energiebron ter wereld, vóór steenkool en aardgas. Het is de belangrijkste grondstof voor brandstoffen die in transport (auto's, vrachtwagens, vliegtuigen) wordt gebruikt. Het is ook een grondstof die door de petrochemische industrie wordt gebruikt voor een groot aantal alledaagse producten: plastic, verf, kleurstoffen, cosmetica, enz.

De spanningen in de Rode Zee

Geopolitieke conflicten en spanningen kunnen een grote invloed hebben op de olieprijzen. Iets wat de afgelopen tijd herhaaldelijk is gebleken, met onder meer de inval van Rusland in Oekraïne.

Vandaag, en al sinds enkele maanden, worden bepaalde boten in de Rode Zee onder vuur genomen. Het gaat hoofdzakelijk om schepen die een band hebben met Israël. Die aanvallen worden uitgevoerd door de Houthi's. De rebellengroepering controleert een deel van Yemen en wordt gesteund door Iran. Met hun acties willen ze de aanvallen op Hamas in de Gazastrook veroordelen.

Door die aanvallen zijn schepen verplicht om een veel langere route te nemen, wat tot hogere transportkosten leidt.

Mazout bestellen tegen de voordeligste prijs

Bij Mazoutonline houden we de recente ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We willen u helpen om de evolutie van de mazoutprijs te begrijpen, zodat mazout bestellen voor u op het meest gunstige moment kan gebeuren.

Daarnaast beloven we u steeds de meest interessante prijzen uit uw regio. Dankzij onze prijsvergelijker vindt u steeds een leverancier met kwaliteitsvolle producten in uw buurt.

Lees ook:

Onze tips om uw mazoutleverancier te kiezen

De indirecte invloed van de OPEC op de mazoutprijs

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y