Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Dalende mazoutprijs in België

12 augustus 2019
Sinds begin augustus zijn de stookolieprijzen in België fors gedaald. Maak van die buitenkans gebruik om uw tank voordelig te laten vullen vóór het stookseizoen weer start.
Dalende prijs op Mazoutonline

De stookolieprijzen in België schommelen hoofdzakelijk in functie van de marktnotering van een vat Brent uit de Noordzee. Sinds zowat twee weken vertoont die koers een uitgesproken dalende trend. Op 31 juli werd er nog meer dan 65 dollar voor betaald, vandaag 12 augustus nog amper 58 dollar. De gevolgen voor de prijzen van de huisbrandolie bleven niet uit: ook de stookolieprijzen in België zijn gedaald.

9 % lagere stookolieprijzen in België op één week tijd

Op 2 augustus bedroeg de prijs voor een liter stookolie - bij aankoop van minstens 2.000 liter - 0,6851 euro (de hoogste notering sinds 30 mei). Op 9 augustus - één week later - lagen de stookolieprijzen in België 9 % lager: 0,6204 euro per liter.

Sindsdien zien we een lichte stijging en betaalt u inmiddels 0,6291 euro per liter. Een bestelling van 2.000 liter stookolie kost u vandaag dus maximaal 1.258,20 euro. Of 112 euro minder dan aan het begin van de maand.

De stookolieprijzen in België zijn interessanter dan vorig jaar

Moet u uw stookolietank nog vóór de komende koudere maanden laten vullen? Dit is hét uitgelezen moment: de stookolieprijzen in België zijn inderdaad voordelig als we rekening houden met de schommelingen van de voorbije maanden.

In dezelfde periode van vorig jaar moest u 1.387 euro neertellen voor eenzelfde levering van 2.000 liter stookolie. Dat is zowat 130 euro méér dan op maandag 12 augustus 2019.

De stookolieprijzen in België geïmpacteerd door de spanningen tussen China en de VS

We schreven het al: de stookolieprijzen in België daalden onder invloed van de lagere aardoliekoersen. Die liggen de laatste tijd vrij laag, hoewel verschillende factoren ze de hoogte induwen:

  • de OPEC en de partnerlanden beslisten in juli om de productiebeperkingen voor aardolie te handhaven;
  • de geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz. Het gaat om een strategische locatie tussen Iran en het Sultanaat Oman, waar ongeveer 20 % van de aardolie op wereldvlak wordt doorgevoerd, goed voor 20 miljoen vaten per dag.

De handelsoorlog tussen Washington en Peking zet dan weer een behoorlijke rem op prijsstijgingen. De onzekere economische situatie doet vrezen voor een daling in de vraag naar aardolie vanwege de Verenigde Staten en China, de twee grootste afnemers van aardolie ter wereld. Bovendien blijken de Amerikaanse voorraden van ruwe aardolie groter dan verwacht.

In een poging die situatie te counteren, nam Saudi-Arabië blijkbaar contact op met de andere OPEC-landen met het oog op overleg rond het nemen van maatregelen om de koersen weer te doen stijgen. In de huidige context is het dan ook onmogelijk te voorspellen hoe de stookolieprijzen in België de komende weken zullen evolueren.

Lees ook:

Evolutie van het stookolietarief in het 1ste halfjaar van 2019

Invloed van de OPEC op uw stookolieaankoop

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen