Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Lawaaierige stookolieverwarming en radiatoren: welke oplossingen?

24 februari 2017
Ongeacht het verwarmingssysteem dat u gebruikt, al dan niet met stookolie, is het mogelijk dat uw radiatoren lawaai maken. Hoe kunt u dit verhelpen?
Een hybride verwarmingsketel op stookolie en hernieuwbare energie

Wanneer een radiator lawaai maakt, kan dat verschillende oorzaken hebben, of u het huis nu verwarmt met stookolie, aardgas of een andere brandstof. Dat lawaai kan soms hinderend zijn en verdient zeker uw aandacht. Wanneer uw radiatoren op volle toeren draaien en niet optimaal verwarmen, bestaat de kans dat uw radiatoren te veel gaan verbruiken en dat u dus vaker stookolie bestellen moet!

De luchtbellen laten ontsnappen voor stille radiatoren

Doorgaans is dat lawaai te wijten aan lucht die in uw verwarmingssysteem circuleert. Door uw radiatoren te purgeren, lost het probleem zich simpelweg op. Eerst legt u de stookolieketel stil. U zet de radiatorkraan op maximum en u opent traag de purgeerkraan aan de andere kant. Laat de lucht ontsnappen en vang het water op in een bakje. Wanneer het water dat uit het purgeerkraantje ontsnapt geen lawaai meer maakt, betekent dit dat alle lucht ontsnapt is en dat uw radiator gepurgeerd is. Enkele minuten later kunt u de stookolieketel gewoon weer aanzetten.

Het systeem ontslakken om het stookolieverbruik te verminderen

Het lawaai kan ook te wijten zijn aan slakvorming, aan de vervuiling van uw circuit. Dat merkt u onder meer wanneer het gepurgeerde water grijs of bruinachtig is of wanneer uw radiatoren onderaan kouder aanvoelen. Dat probleem leidt niet alleen tot hinderlijk lawaai, maar ook tot een minder performante installatie. Ze heeft meer tijd nodig om te verwarmen en ze slaagt er niet in alle kamers op een egale manier te verwarmen. Gevolgen: een hogere factuur voor stookolie en een minder comfortabele woning. In dat geval kunt u maar beter een beroep doen op uw chauffagespecialist om het probleem op te lossen.

De leidingen isoleren om lawaai te vermijden en om minder stookolie te bestellen

Kloppende geluiden kunnen dan weer te wijten zijn aan de bevestiging van de leidingen, als gevolg van hun uitzetting door grote temperatuurschommelingen. Let vooral op de span- en klembeugels van uw radiatoren. Maak de schroeven waarmee de buizen aan de muur zijn bevestigd desnoods iets losser of gebruik beugels met lawaaidempers. Om nieuwe uitzettingen te vermijden, kunt u de leidingen thermisch isoleren aan de hand van rubberen moffen. Deze warmte-isolatie beperkt het warmteverlies en zorgt er dus voor dat u minder stookolie verbruikt.

Houdt het probleem toch aan, vindt u de oorzaak niet of weet u niet hoe u het probleem moet oplossen, vraag dan gerust raad aan uw chauffagespecialist.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y