Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Inzoomen op hybride mazoutverwarmingssysteem

24 maart 2020
Teneinde hun impact op het milieu te verkleinen en minder te betalen, kiezen steeds meer consumenten voor een hybride mazoutverwarmingssysteem.
Inzoomen op hybride mazoutverwarmingssysteem

Er worden vandaag op de markt talrijke en gevarieerde verwarmingsvormen aangeboden om zo goed mogelijk op de behoeften van iedereen in te spelen. We denken hierbij aan de hybride installaties, bijvoorbeeld een combinatie van een mazoutverwarmingssysteem en een ander systeem met hernieuwbare energie, die almaar populairder worden.

Deze hernieuwbare energie kan afkomstig zijn:

  • van thermische zonnepanelen die sanitair warm water of warm water produceren om de verwarmingscircuits te voeden;
  • van een warmtepomp die warmte haalt uit het water, de lucht of de bodem.

Hoe werkt een hybride mazoutverwarmingssysteem?

Om te verwarmen met twee verschillende energiebronnen kunt u opteren voor een hybride verwarmingsketel.

Dankzij een intelligent systeem kan dit toestel rekening houden met twee energiebronnen: mazout en de door u gekozen hernieuwbare energie. De verwarmingsketel analyseert continu op ieder moment wat de meest efficiënte en zuinige energiebron is. De warmtepomp kan dus gedurende een bepaalde tijd alleen werken. Zodra de warmtepomp er niet meer in slaagt om te voldoen aan de warmtevraag van de ketel – wanneer de buitentemperatuur voor de warmtepomp bijvoorbeeld te laag is –, kan de mazoutverwarming het overnemen. We wijzen erop dat beide energiebronnen ook samen kunnen functioneren.

U kunt ook mazoutverwarming en hernieuwbare energie aan elkaar koppelen zonder een gemengde verwarmingsketel waarbij u gewoon de twee systemen in uw huis combineert.

Wat zijn de voordelen van een hybride mazoutverwarmingssysteem?

Mazoutverwarming gekoppeld aan hernieuwbare energie zorgt ervoor dat u duurzamer gaat verwarmen. U verbruikt immers enkel mazout wanneer uw tweede systeem er niet meer in slaagt om alleen aan de warmtevraag van uw ketel te voldoen. Bovendien kan een dergelijk systeem gemakkelijk in iedere woning worden geïnstalleerd.

De aanschaf van een hybride verwarmingsketel of plaatsing van twee verschillende installaties brengt wel meer kosten met zich mee in vergelijking met een klassieke mazoutketel. Deze oplossing zal op lange termijn echter rendabeler zijn. Afhankelijk van de regio in België waar u woont, kunt u bovendien profiteren van interessante premies voor de installatie van een warmtepomp of thermische zonnepanelen.

Lees ook:

Energietransitie: welke toekomst heeft stookolieverwarming?

De Belg is overtuigd van de combinatie tussen stookolie en zonne-energie

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y