Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe moet u uw stookolieketel voorbereiden op de overgang naar het winteruur?

29 september 2017
Sinds 1996 staat het laatste weekend van oktober in het teken van de overgang naar het winteruur. Moet u uw stookolieketel daaraan aanpassen? Hier volgen onze tips om deze overgang naadloos te laten verlopen.
stookolie

In de verte wenkt de winter. Dat betekent niet alleen dat de temperaturen gaan dalen, maar ook dat de dagen korter en donkerder worden. Bovendien “verliezen” we op het einde van de maand oktober nog eens een uur licht ‘s avonds. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent de overgang naar het winteruur niets meer of niets minder dan een terugkeer naar het “natuurlijke” uur. Het zomeruur werd in de jaren 1970 “uitgevonden” om tijdens de warmere maanden energiebesparingen te kunnen doen,onder meer door ‘s avonds langer te kunnen genieten zonder kunstmatig licht te moeten gebruiken.

Deze praktijk had dus geen grote impact op het verbruik en de prijs van stookolie, maar wel op die van elektriciteit. Dat betekent ook dat deze uurverandering een invloed heeft op de afstellingen van uw stookolieketel, waarvan de programma’s vaak werken volgens de instellingen van een ingebouwde klok.

Stookolieketels die automatisch overgaan van het zomeruur naar het winteruur

Het gros van de vrij oude stookolieketels is niet voorzien van een of ander automatisme dat zorgt voor de overgang naar het zomeruur. Bij dat type ketels moet u zelf de klok van uw toestellen correct bijstellen. Het verwarmingsprogramma op zich ondervindt daar in principe geen invloed van.

De recentere modellen van de stookolieketels zijn slim en zorgen automatisch voor de overgang van de ene naar de andere tijdregeling.

Uw stookolieketel klaarmaken voor de winter is niet hetzelfde als hem klaarmaken voor het winteruur

De aanpassing naar het winteruur vergt doorgaans niet veel aanpassingen van uw kant. Toch let u best op een aantal zaken alvorens uw stookolieketel opnieuw te activeren wanneer de eerste koude toeslaat:

  • ontlucht de radiatoren;
  • controleer de druk in het verwarmingscircuit;
  • controleer het stookolieniveau in uw tank;
  • zet uw verwarming in wintermodus.

En als uw voorraad stookolie slinkt, aarzel dan vooral niet de prijzen te vergelijken en uw brandstof aan te kopen via Mazoutonline.be!

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y