Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Wateroverlast: hoe kunt u uw stookolieketel beschermen?

16 januari 2019
Wateroverlast kan uw stookolieketel ernstige schade toebrengen. Hier volgen enkele tips om uw ketel zo goed mogelijk te beschermen en om elke uitval te vermijden.
stookolie

In deze periode van het jaar kan wateroverlast aanzienlijke schade aanrichten aan woningen, en dan vooral aan stookolieketels die vaak op het gelijkvloers of in een ondergrondse kelder van een woning zijn geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat uw ketel lang meegaat, is het van essentieel belang uw verwarmingsinstallatie goed te beschermen.

Om te beginnen moet absoluut worden aangestipt dat een stookolieketel die onder water is komen te staan geen veiligheidsrisico inhoudt voor de bewoners van een huis. Wateroverlast kan echter wel de goede werking van de stookolieketel aantasten, aangezien het gaat om een toestel dat werkt op elektriciteit.

Uw stookolieketel beschermen tegen alle wateroverlast

Als uw woning is blootgesteld aan een overstromingsrisico, doet u er goed aan proactief na te denken hoe u uw stookolieketel kunt beschermen nog vóór er zich een natuurramp voordoet om te vermijden dat u in een hachelijke toestand komt te verkeren.

Hiervoor moet u beletten dat het water binnenkomt in de ruimte waar uw stookolieketel staat geïnstalleerd. Daarvoor is het raadzaam:

  • de afvoerputjes, de afvoergoten en de waterafvoeren van uw huis te controleren om te zien of ze niet verstopt zijn en of ze het water netjes afvoeren;
  • de barsten te dichten die in de gevelmuren zijn ontstaan;
  • zandzakjes aan te leggen tegen de verschillende ingangen van uw woning;
  • zandzakjes rond uw stookolieketel aan te leggen.


Met al die voorzorgsmaatregelen legt u het risico op vochtinsijpeling in uw woning en dus ook in stookolielokaal, in grote mate aan banden.

Ontkoppel uw stookolieketel bij wateroverlast

Als u niet de tijd hebt gehad om al die voorzorgsmaatregelen te nemen of wanneer u door de wateroverlast wordt verrast, kunt u nog altijd ingrijpen op het ogenblik van de overstroming. Denk er onmiddellijk aan, zoals trouwens bij elk elektrisch toestel, uw stookolieketel uit te zetten en te ontkoppelen om te vermijden dat een kortsluiting uw toestel beschadigt.

Stookolieketel onder water: doe een beroep op een vakman

Als uw stookolieketel spijtig genoeg onder water is komen te staan, moet u contact opnemen met uw chauffagespecialist. Hij zal de staat van uw toestel controleren en de ketel op de juiste manier weer aan de praat krijgen.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y