Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Wat is de officiële stookolieprijs?

18 maart 2022
In België wordt de officiële stookolieprijs vastgelegd door de overheid. We verklaren u waar dat vandaan komt en vertellen u meer over het belang voor de consument.
Wat is de officiële stookolieprijs?

Hoe kunnen we de leveranciers met elkaar laten concurreren en tegelijk de consument beschermen? Het was in een poging om die vraag te beantwoorden dat de Belgische regering in de jaren 1970 de officiële stookolieprijs in het leven riep. Die prijs is in feite een maximumprijs die elke dag wordt vastgesteld, en waartegen de leveranciers hun verschillende producten (huisbrandolie, maar ook andere brandstoffen, enz.) op de markt kunnen brengen.

Waar komt de officiële stookolieprijs vandaan?

We moeten teruggaan naar de naoorlogse periode om te weten hoe de officiële stookolieprijs is ontstaan. Het is namelijk in die periode dat het wettelijke kader voor de prijs van stookolie en andere aardolieproducten in het leven werd geroepen. De leveranciers dienden toen een aanvraag bij de overheid in te dienen als ze de verkoopprijs van hun producten wilden aanpassen.

Het huidige systeem dateert van 1974 en ontstond in de periode van de wereldwijde oliecrisis. Om de verkoopprijzen snel te kunnen aanpassen en in te spelen op een zeer grillige markt werd besloten om het oude systeem aan de kant te schuiven en een algemeen prijsbepalingsmechanisme in te voeren.

Het mechanisme bepaalt elke dag de maximale verkoopprijs van stookolie op basis van wiskundige formules.

De voordelen van de officiële stookolieprijs

Het doel van de officiële stookolieprijs is in de eerste plaats te zorgen voor een zekere prijsstabiliteit. Er wordt rekening gehouden met een voortschrijdend gemiddelde van de waarderingsprijzen per ton geraffineerde olie van de laatste 20 dagen om eventuele grote schommelingen af te vlakken.

Het mechanisme zorgt er ook voor dat de levering van stookolie in ons land gegarandeerd wordt. Voordat het systeem van kracht werd, gebeurde het soms dat de leveranciers hun product met verlies verkochten vanwege de aanzienlijke prijsschommeling. Aangezien ze dat wettelijk gezien niet mochten doen, gebeurde het soms dat de consumenten geen stookolie of andere brandstoffen konden krijgen.

De plaats van concurrentie in het hele verhaal

Het voordeel van de officiële stookolieprijs is dat er nog ruimte is voor concurrentie. De vastgestelde prijs is immers een maximumprijs die niet overschreden mag worden. Het staat de leveranciers vrij een lagere verkoopprijs aan te bieden, zolang ze maar niet met verlies verkopen.

Het systeem geeft de consument de mogelijkheid om te kiezen voor een leverancier met interessantere prijzen. Gebruik gerust onze online besteltool als u op zoek bent naar de leverancier met de beste prijzen in uw regio! De tool is erg gebruiksvriendelijk:

  • voer uw postnummer en de hoeveelheid stookolie in;
  • kies de kwaliteit van de gewenste stookolie (normaal of Ultra);
  • vergelijk de prijzen tussen de verschillende aangeboden leveranciers.

Lees ook:

De officiële mazoutprijs bereikte maandag zijn laagste peil sinds de aanvang van 2017 En dat is alleen maar goed nieuws voor de consument!

Welke factoren beïnvloeden de officiële mazoutprijs?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y