Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stookoliebestelling in grote hoeveelheid: is dat altijd interessanter?

01 februari 2019
Omdat de prijs voor huisbrandolie degressief is, wordt er vaak aangeraden om stookolie in grote hoeveelheid te bestellen. Maar is dat wel altijd financieel interessanter?
stookolie bestelling

In België gelden er twee officiële stookolieprijzen:

  • een eerste tarief dat geldt voor bestellingen van minder dan 2.000 liter;
  • een tweede, aantrekkelijker tarief voor leveringen van meer dan 2.000 liter.

Momenteel betaalt u bijvoorbeeld maximum 0,6683 euro per liter als u minder koopt dan 2.000 liter stookolie en 0,6399 euro per liter als u een grotere hoeveelheid bestelt.

Op elk gegeven moment is een grotere stookoliebestelling aantrekkelijker

Uitgaande van die vaststelling, is het dus correct om te stellen dat het – vanuit een financieel oogpunt – voordeliger is om stookolie in grote hoeveelheid te bestellen.

In absolute cijfers zal het bedrag van uw factuur hoger liggen als u 2.000 liter (1.279,80 euro) dan wel 1.000 liter (668,30 euro) koopt. Maar in relatieve termen is uw stookolie per liter minder duur wanneer u meer dan 2.000 liter hebt besteld. Daarom wordt er doorgaans aanbevolen om uw stookolietank met een grote hoeveelheid af te vullen, als hij daarvoor ruim genoeg is natuurlijk.

Minder dan 2.000 liter bestellen: een oordeelkundige keuze wanneer de prijs laag staat

Toch kan het interessant zijn om stookolie te bestellen ook wanneer de tank niet leeg is en om een kleinere hoeveelheid huisbrandolie te kopen. Wanneer dan? Wanneer de stookolieprijs op een zeer laag pitje staat. Op dat moment doet u er misschien goed aan om niet te wachten tot uw tank droog komt te staan, zodat u meer dan 2.000 liter stookolie kunt kopen, maar om uw aankoop te beperken tot 1.000 liter.

Even een concreet voorbeeld om deze invalshoek te illustreren:

  • Op 13 februari 2018 bedroeg de stookolieprijs voor een bestelling van minder dan 2.000 liter 0,6099 euro per liter. Spijtig genoeg was de stookolietank van Paul op dat moment van het jaar niet leeg: er resteerde hem nog ongeveer 1.000 liter. Hij besloot dan ook om op dat moment geen stookolie te bestellen.
  • Begin oktober had Paul nog maar weinig stookolie in zijn tank. Hij besloot in het najaar te bestellen om er in de winter warmpjes bij te zitten. De stookolieprijs voor een bestelling van meer dan 2.000 liter bedroeg toen 0,7503 euro per liter. Er stond dus een bedrag van 1.500,60 euro op zijn factuur.
  • Had hij 1.000 liter besteld toen de prijs voor huisbrandolie lager stond en dan nog eens 1.000 liter bijbesteld in oktober, dan had hij in totaal 1.360,20 euro (609,90 euro + 750,30 euro) gespendeerd, of 140,40 euro minder!

Stookolie bestellen op het juiste moment

Uit dat voorbeeld blijkt duidelijk hoe belangrijk het is niet alleen regelmatig de evolutie van de stookolieprijzen op te volgen, maar ook het restniveau in de tank aandachtig te controleren. Zo kunt u het meest geschikte moment uitdokteren om stookolie te bestellen en om te genieten van de meest voordelige tarieven, het hele jaar door.

Lees ook:

Minimumhoeveelheid voor mijn stookoliebestelling?

Ik heb mazout besteld in een te grote of te kleine hoeveelheid. Wat nu?

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen