Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stookolie en vorst

03 november 2021
De temperaturen zijn de afgelopen dagen gedaald. Vermijd onaangename verrassingen en bescherm uw stookolie tegen vorst.
Stookolie en vorst

Het is nog maar herfst, maar de temperaturen kunnen in sommige delen van het land 's nachts al onder 0 °C dalen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat u uw stookolie tegen vorst beschermt.

Waarom moet u stookolie tegen vorst beschermen?

Stookolie is een vloeibare brandstof die kan bevriezen als de temperaturen onder nul duiken. Huisbrandolie kan bevriezen vanaf -5 °C. Het product wordt dan minder vloeibaar waardoor het minder vlot naar de ketel stroomt en de verbranding van mindere kwaliteit is. In het meest extreme geval stroomt de olie helemaal niet meer. Uw ketel krijgt dan geen brandstof en zal dus niet meer werken.

Hoe beschermt u uw stookolie tegen de kou?

U kunt de bovenstaande vervelende situatie vermijden door uw stookolie tegen de kou te beschermen. Dat kan op verschillende manieren.

Eerst en vooral kunt u antivries toevoegen aan uw stookolie. Dat additief zorgt ervoor dat uw stookolie vloeibaar blijft tot een temperatuur van -20 °C, een temperatuur die in België zelden tot nooit voorkomt. Bij uw aankoop kunt u ook kiezen voor hoogwaardige stookolie. Dat product is over het algemeen beter bestand tegen de kou.

Het is ook aangewezen om uw mazouttank te beschermen, zeker als die in de buitenlucht staat. Zo kunt u bijvoorbeeld een schutting rond de tank maken of de tank afdekken met isolerend materiaal. Staat uw stookolietank in een ruimte van uw woning of bevindt ze zich onder de grond, dan zal de stookolie zo goed als zeker niet bevriezen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de verwarmingsleidingen te isoleren indien die leidingen blootgesteld zijn aan vorst. Zo kunt u werken met buisisolatie die u gemakkelijk over de meest kwetsbare leidingen van het verwarmingscircuit kunt schuiven. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen in weinig verwarmde ruimtes zoals de garage, de wasplaats of de kelder.

Tot slot kan ook een antivorstklep bijdragen aan de goede werking van uw verwarmingsinstallatie. Wanneer de temperaturen dalen, zal deze klep het water dat zich eventueel in het verwarmingscircuit bevindt automatisch afvoeren, zodat het niet kan aanvriezen.

Wat moet u doen als uw stookolie bevroren is?

Hebt u de bovenstaande voorzorgsmaatregelen niet genomen en is uw stookolie bevroren, dan dient u de stookolie opnieuw te verwarmen. Als uw tank niet vol is, kunt u stookolie bestellen om warmere stookolie aan de tank toe te voegen. De bevroren stookolie in de tank kan op die manier ontdooien. Hebt u echter wel een volle tank, dan zit er niets anders op dan te wachten tot de temperaturen weer stijgen.

Na het ontdooien is uw stookolie weer even vloeibaar en efficiënt als voordien. Het is wel belangrijk om de filters van uw verwarmingsketel te reinigen. Zo verwijdert u mogelijke vorstafzettingen die uw verwarmingssysteem kunnen beschadigen.

Lees ook:

Stookolie en antivries: wanneer moet u zo’n middel toevoegen?

Mazout bestellen in het najaar: de goede periode?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y