Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoeveel kost mazout per jaar?

21 november 2022
Het jaar loopt ten einde. Dit is het moment om uw jaarlijkse mazoutverbruik en uw toekomstige verbruik te evalueren. We leggen het graag voor u uit!
Hoeveel kost mazout per jaar?

Het jaar loopt rustig op zijn einde. Dit is misschien wel het perfecte moment om de balans op te maken van uw mazoutverbruik van dit jaar. Zo kunt u een budget voor het komende jaar opstellen en uw uitgaven zo goed mogelijk onder controle houden. En hoewel de mazoutprijs dagelijks verandert, krijgt u een duidelijker beeld van wat u in de loop van het jaar zult moeten uitgeven.

Hoe kunt u uw mazoutverbruik evalueren?

Elk gezin heeft zijn eigen verbruik dat afhangt van verschillende factoren, te beginnen met het type woning. Een nieuwe, relatief goed geïsoleerde woning zal immers minder energie verbruiken dan een ouder huis. De oppervlakte van de woning is een andere parameter die van invloed is op de hoeveelheid brandstof die u jaarlijks verbruikt. Ten slotte moet u ook rekening houden met uw gewoonten.

Een andere factor die we niet kunnen controleren is het weer. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld een extreem zachte oktober, waardoor we onze verwarmingsinstallaties nog niet hoefden op te starten. Twee jaar geleden waren de temperaturen in deze periode van het jaar al onder het vriespunt gezakt en draaiden de kachels al op volle toeren.

Nadat u alle parameters in kaart hebt gebracht, is het tijd om het jaarlijkse budget voor uw mazoutbestellingen te evalueren. U hebt verschillende mogelijkheden:

 • Evalueer het verbruik van de vorige jaren: verzamel uw laatste facturen, orden ze chronologisch en noteer telkens de bestelde hoeveelheid. Tel de hoeveelheden bij elkaar op en deel het totaal door het aantal jaren;
 • Controleer maandelijks het niveau van uw tank: controleer eenmaal per maand de resterende hoeveelheid brandstof in uw tank. Aarzel niet om een meter te laten installeren om het u gemakkelijker te maken. Zo ziet u het maandelijks verbruik in liters, dat u vervolgens kunt omrekenen naar een bedrag op basis van de huidige prijs.

Minder mazout verbruiken

Door uw jaarlijks verbruik te schatten, kunt u bepalen of uw woning veel energie verbruikt of niet. Uit de resultaten blijkt misschien dat bepaalde delen van uw woning geïsoleerd moeten worden of dat u uw gewoonten moet aanpassen. Zo kunt u besparen op uw energiekosten, een besparing die soms niet te verwaarlozen is.

Als u een oude woning hebt, kan het inderdaad de moeite waard zijn om bepaalde werken uit te voeren, zoals:

 • het vervangen van uw ramen;
 • de isolatie van uw dak.

Voor dit soort werkzaamheden kunt u onder bepaalde voorwaarden gewestelijke subsidies krijgen.

Een te hoog verbruik kan u er ook op wijzen dat u uw installatie moet onderhouden. Wanneer een verwarmingstechnicus bij u langskomt, zorgt hij ervoor dat alles in orde is, maakt hij de nodige filters en verbindingsstukken schoon en controleert hij of uw ketel goed is afgesteld. Een installatie die op deze manier onderhouden wordt, is efficiënter dan een verkeerd onderhouden installatie. Het jaarlijkse onderhoud heeft dus een reële invloed op het verbruik en is bovendien een verplichte procedure die door een erkende verwarmingstechnicus moet worden uitgevoerd.

Om uw verbruik te verminderen, moet u ook intelligent verwarmen. In de winter willen we allemaal de temperatuur in onze woning verhogen. De ideale temperatuur ligt rond 19-20°C in ruimtes met ramen en tot 17°C in slaapkamers. Aarzel niet om thermostatische kranen te installeren om de temperatuur in elke ruimte naar wens in te stellen. U kunt er ook voor zorgen dat de warmte in de ruimtes blijft door deuren en ramen gesloten te houden of door te werken met een tochtrol die koude luchtstromen vermijdt.

Ten slotte raden we u aan om te kiezen voor Mazout Ultra. Hoewel Mazout Ultra iets duurder is dan gewone mazout, kunt u op lange termijn geld besparen. Het rendement is namelijk hoger dan bij gewone mazout. Stel de vraag gerust wanneer u uw mazoutbestelling plaatst. Uw leverancier zal u advies geven over de beste beslissing.

Lees ook:

Mazout kopen: controleer het niveau van uw tank!

Goedkopere mazout bestellen: de gevolgen voor uw installatie?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.