Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De geur van huisbrandolie: is er een risico voor mijn gezondheid en mijn veiligheid?

08 februari 2019
U merkt een mazoutgeur in uw woning? Geen paniek! De geur van huisbrandolie op zich is ongevaarlijk.
mazout

Een sputterende verwarmingsketel, problemen met de dichtheid van de tank, overlopende brandstof tijdens een levering mazout … er zijn verschillende redenen die kunnen verklaren dat u in uw woning een mazoutgeur waarneemt. Maar is die geur schadelijk voor de gezondheid? En brengt zij uw veiligheid in het gedrang?

De geur van huisbrandolie betekent geen gevaar voor de gezondheid

De geur van huisbrandolie op zich is best krachtig en onaangenaam en kan bij langdurige blootstelling leiden tot bepaalde hoofdpijn, misselijkheid of geprikkelde luchtwegen.

Toch houdt die geur geen gevaar in voor de gezondheid en heeft ze op de lange termijn geen nawerkingen als u er korte tijd aan blootgesteld blijft, nl. enkele uren of dagen. Benzeen, een van de bestanddelen van mazout en bron van de kenmerkende mazoutgeur, is immers een vluchtig bestanddeel. Het zal dus snel vervliegen en in de omgevingslucht worden afgebroken.

Goed om te weten

Als iemand lange tijd de geur van huisbrandolie heeft ingeademd en bepaalde symptomen vertoont (hinder bij het ademhalen, bewusteloosheid of andere stoornissen), raadpleeg een arts.

Geen risico op ontploffing door de aanwezigheid van alleen maar de geur van mazout

Mazoutgeur wordt vaak in verband gebracht met ontploffing, zoals bij gas en benzine. Maar die bekommernis geldt niet voor huisbrandolie. Deze brandstof is maar ontvlambaar bij 55°C, een temperatuur die in normale omstandigheden nooit wordt bereikt in een woning.

De oorzaak van de mazoutgeur vinden

De geur van huisbrandolie op zich mag dan niet gevaarlijk zijn, toch moet u aandacht hebben voor de oorzaak ervan. De geur kan immers wijzen op een probleem met uw verwarmingsinstallatie of met een lekkende tank. In dat geval moet u deze zo snel mogelijk herstellen of vervangen.

Mazout behoort tot de categorie van de gevaarlijke producten en moet dus met zorg worden behandeld. Doe altijd een beroep op vaklui voor de levering van mazout en voor het onderhoud en de herstelling van uw tank of uw mazoutketel.

Lees ook:

Hoe mazoutgeur vermijden?

Hoe verwijdert u een stookolievlek op kleding?

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen