Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

500, 1.000, 2.000 liter: hoeveel stookolie bestellen?

16 oktober 2019
Als verbruiker bent u beslist op zoek naar de voordeligste prijs voor uw stookolie. Hier zijn een paar tips over welke hoeveelheid u best bestelt.
hoeveel stookolie bestellen

Moet ik 500, 1.000, 2.000 liter stookolie of nog meer bestellen om het interessantste tarief te genieten? Heel wat gezinnen die met stookolie verwarmen, zitten met die vraag. We proberen hierin duidelijkheid te brengen.

Een bestelling van 500 liter is altijd duurder dan een van 2.000 liter op hetzelfde moment

In België wordt de stookolieprijs elke dag vastgelegd door de FOD Economie. Die legt meteen twee tarieven vast:

  • een prijs voor bestellingen van minder dan 2.000 liter;
  • een prijs voor een levering van 2.000 liter of meer.

Zo zult u binnen dezelfde dag een aantrekkelijker tarief genieten als u zo'n grote hoeveelheid huisbrandolie koopt dan wanneer u slechts 500 liter bestelt.

Laten we dit illustreren met een voorbeeld. Momenteel bedraagt de officiële stookolieprijs 0,6715 euro/liter als u ten minste 2.000 liter koopt en 0,7012 euro/liter voor kleinere hoeveelheden. Door een grotere hoeveelheid te bestellen bespaart u bijgevolg bijna 3 eurocent per liter, wat voor een levering van 2.000 liter neerkomt op zowat zestig euro.

Goed om weten

De bedragen die de Belgische staat vastlegt zijn maximumprijzen, die de stookolieleveranciers die dag niet mogen overschrijden. Wel mogen ze, als ze dat willen, lagere tarieven hanteren. Het loont dus de moeite het aanbod van de verschillende verdelers in uw regio te vergelijken om na te gaan wie het interessantste tarief biedt!

Over een langere periode kan een bestelling van 500 liter stookolie voordeliger zijn dan de levering van een grote hoeveelheid

In bepaalde situaties kan het echter relevant zijn minder stookolie te kopen en bijvoorbeeld slechts 500 liter te bestellen. Het is inderdaad niet altijd even verstandig te wachten tot u 2.000 liter kunt bestellen om een beroep te doen op uw leverancier.

Dat is bijvoorbeeld het geval als de stookolieprijs bijzonder laag is terwijl er in uw tank onvoldoende ruimte beschikbaar is om 2.000 liter of meer te bestellen. Het is immers zeer goed mogelijk dat de prijzen opnieuw gestegen zijn tegen het moment waarop uw tank leeg is en u wél 2.000 liter stookolie kunt bestellen. U zou dan per liter stookolie meer moeten betalen.

Opnieuw zal een voorbeeld deze uitleg concreter maken. Op 1 januari 2019 was stookolie bestellen interessant, zelfs in een kleine hoeveelheid. De prijs voor huisbrandolie lag toen immers vast op 0,5988 euro per liter voor een levering van minder dan 2.000 liter. Met uitzondering van de eerste vier dagen van januari is het stookolietarief op geen enkel moment van dit jaar zo aantrekkelijk geweest, zelfs niet als u 2.000 liter of meer bestelde.

Lees ook:

Minimumhoeveelheid voor mijn stookoliebestelling?

Stookolie kopen: alles over de hoeveelheid

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y