Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Welke voorspellingen voor de stookolieprijs in 2021?

18 december 2020
Hoe gaan de stookolieprijzen volgend jaar evolueren? Ontdek onze prijsvoorspellingen voor de stookolieprijzen in 2021.
Welke voorspellingen voor de stookolieprijs in 2021?

Na het afgelopen jaar 2020 dat in alle opzichten bewogen was, en zeker wat de evolutie van de stookolieprijzen betreft, rijst de vraag: hoe gaan die volgend jaar evolueren?

Een voorspelling van de stookolieprijzen is niet eenvoudig

De prijs van huisbrandolie is afhankelijk van de aardolieprijzen, die op hun beurt sterk kunnen schommelen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de stijging of daling van de prijs van het zwarte goud, de ene al beter voorspelbaar dan de andere.

In zo'n context is het altijd moeilijk te voorspellen hoe de stookolieprijzen gaan evolueren. We kunnen ons echter baseren op wat vandaag wel geweten is en anticiperen op bepaalde feiten om de prijs van stookolie trachten te voorspellen.

De voorspellingen van de stookolieprijs na een uitzonderlijk 2020

In 2020 lagen de stookolieprijzen historisch laag. Zulke voorspellingen had niemand durven maken in 2019. De situatie waarin we ons al enkele maanden bevinden, was voor velen gewoonweg ondenkbaar...

De uitzonderlijke lockdownmaatregelen die overal ter wereld werden ingeroepen om de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan, hadden een tot dusver ongeziene impact op de economische activiteit en bijgevolg op de wereldwijde vraag naar aardolie.

In België begonnen de stookolieprijzen vanaf januari al te dalen, om dan vanaf eind februari volledig in te storten. De prijzen daalden eind april naar hun laagste peil: 0,3108 euro/liter voor een bestelling van minstens 2000 liter. Sinds dat punt trachten de prijzen weer te klimmen, maar de gezondheidscrisis blijft er een grote invloed op hebben.

Verwachte toename van de stookolieprijzen in 2021

2021 zou een stijging van de stookolieprijzen met zich moeten meebrengen. Het is moeilijk voor te stellen dat de stookolieprijs in de komende maanden nog onder het huidige niveau zou dalen.

In 2021 zouden in verschillende landen de eerste vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus van start moeten gaan. Beetje bij beetje wordt de hoop op een echt herstel van de wereldeconomie en de vraag naar het zwarte goud weer aangewakkerd.

Tegelijk zou het besluit van de leden van de OPEC+ over hun olieproductie de prijzen in de komende maanden moeten helpen ondersteunen. De dertien leden van het kartel en hun tien bondgenoten, waaronder Rusland, zijn begin december overeengekomen dat zij de komende maanden blijvend minder zullen oppompen. De producerende landen hebben ervoor gekozen om geleidelijk aan meer vaten op de markt te brengen om die in deze bijzonder onzekere context niet te overweldigen.

Lees ook:

Kan ik speculeren om minder voor mijn stookolie te betalen?

Stookolie in België bestellen: alles wat u moet weten

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y