Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stabiliserende officiële brandstofprijzen

27 juni 2022
Na enkele vrij turbulente weken is de officiële brandstofprijs gestabiliseerd. Maar wat is die officiële prijs? We leggen het graag voor u uit!
Stabiliserende officiële brandstofprijzen

De officiële brandstofprijs blijft stabiel

Nadat de officiële brandstofprijs de afgelopen weken een stijgend verloop kende, blijft hij vandaag min of meer stabiel. Na een recordprijs van 1,4723 euro/liter op 17 juni is de stookolieprijs sindsdien blijven schommelen rond 1,4186 euro/liter. Als u vandaag een bestelling van minstens 2.000 liter plaatst, bespaart u 107,40 euro in vergelijking met een tiental dagen geleden.

Wat is de officiële brandstofprijs?

De officiële brandstofprijs is de maximale prijs waaraan stookolie door de leveranciers verkocht mag worden. Dat bedrag wordt door de Federale Overheidsdienst Economie vastgesteld op basis van verschillende criteria en geldt voor alle brandstoffen.

Het systeem werd ingevoerd tijdens de oliecrisis van 1974. Door een olietekort in de Verenigde Staten, toen de grootste olieproducent ter wereld, steeg de prijs van ruwe olie enorm. België voerde dit officiële prijssysteem in om de consument tegen sterke prijsschommelingen te beschermen.

Hoe worden de officiële brandstofprijzen vastgelegd?

De officiële brandstofprijzen worden door verschillende factoren bepaald. Dat zijn:

 • de prijs van een vat Brent-olie, de referentie voor de olieprijs in onze regio, die zelf wordt beïnvloed door de vraag en het aanbod op de wereldmarkt;
 • de kost van de additieven in de mazout;
 • de geopolitieke context, met name de betrokkenheid van producerende landen bij geopolitieke conflicten of spanningen. Zo zijn de stijgende officiële brandstofprijzen van de afgelopen maanden een direct gevolg van het conflict in Oekraïne. Aangezien Rusland een belangrijk olieproducerend land is, heeft de invasie in Oekraïne geleid tot sancties tegen het land en bezorgdheid over de bevoorrading.

De voordelen van de officiële brandstofprijzen

De vastlegging van de officiële brandstofprijzen door de staat heeft twee grote voordelen voor de consument:

 • de garantie op een zekere prijsstabiliteit. Naast de vermelde factoren gebruikt de staat ook een voortschrijdend gemiddelde van de waarderingsprijzen per ton geraffineerde olie van de laatste 20 dagen. Zo worden te hoge schommelingen uitgegomd.
 • de garantie op een levering van stookolie. Voordat dit prijsmechanisme in werking trad, gebeurde het soms dat leveranciers niet anders konden dan hun stookolie met verlies te verkopen. Aangezien dat wettelijk verboden is, kon de stookolie niet worden verkocht en werden de consumenten niet bevoorraad.

Hoe zit het met de concurrentie?

Uiteraard kunnen de verschillende leveranciers met elkaar concurreren. Hoewel de staat de officiële brandstofprijzen vaststelt, kunnen ze hun brandstof nog steeds tegen een lagere prijs verkopen. Het is dan ook bijzonder interessant om de prijzen van de verschillende leveranciers in uw regio te vergelijken.

Gebruik zeker ook onze prijsvergelijker om er zeker van te zijn dat u de beste prijs krijgt. Via de tool vindt u steeds de beste prijs in uw omgeving.

Lees ook:

Met Mazoutonline vindt u altijd een stookolieleverancier in de buurt

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.