Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stabielere olieprijs in april

28 april 2022
Na een turbulente maand maart kende de stookolieprijs in april een rustiger verloop. We kijken terug op die prijsevolutie.
Stabielere olieprijs in april

Mazoutonline kijkt regelmatig even terug om te zien hoe de olieprijs op korte, middellange en lange termijn evolueert. Dankzij die analyses kunt u uw stookoliebestelling op het beste moment plaatsen.

Zeer wispelturige olieprijs in maart

Als gevolg van het aanhoudende conflict in Oekraïne noteerden we een aanzienlijke stijging van de stookolieprijzen aan het begin van de maand maart. Zo steeg de prijs van 0,9021 euro/liter op 1 maart tot 1,3908 euro/liter op 11 maart.

Nadien kende de stookolieprijs een ronduit grillig verloop. Na een eerste noemenswaardige daling (1,0101 euro/liter op 17 maart) steeg de prijs op 25 maart weer tot 1,3458 euro/liter, om enkele dagen later weer te dalen (1,1542 euro/liter op 31 maart).

De olieprijs gedroeg zich in die periode als een echte rollercoaster!

Meer stabiliteit in april

In april zijn de stookolieprijzen in zekere zin weer tot rust gekomen. Op 1 april betaalde u voor een liter stookolie een bedrag van 1,1782 euro. Aan het einde van de maand was de prijs lichtjes gestegen tot 1,2272 euro, slechts 5 cent meer dan aan het begin van de maand.

Tussen het begin en het einde van de maand noteerden we echter een aanzienlijke prijsdaling tussen 6 en 11 april. De stookolieprijzen daalden vervolgens tot 1,0808 euro/liter. Die daling was echter de enige verandering van betekenis gedurende de gehele maand april.

Waarom schommelt de stookolieprijs?

Aangezien de stookolieprijs voornamelijk wordt bepaald door de aardolieprijs zijn de veranderingen in de prijs van het zwarte goud meteen terug te zien in de stookolieprijs. Heel wat factoren spelen hierbij een rol:

 • natuurrampen;
 • geopolitieke conflicten;
 • pandemieën;
 • stijging van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar;
 • en meer.

Het bijzonder grillige verloop van de stookolieprijs in maart was grotendeels te wijten aan het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De oorlog voedde de vrees voor problemen met de olietoevoer. Vanwege het conflict kreeg Rusland namelijk een aantal sancties opgelegd, waarvan sommige gericht waren tegen export van olieproducten. Beleggers verwachtten hierdoor een aanbodtekort op een moment dat de vraag hoog was.

Tijdens het conflict gingen de markten van het ene uiterste naar het andere. Nu de oorlog al enkele weken duurt, lijkt een deel van die vrees te zijn verdwenen en heeft de oliesector opnieuw enige stabiliteit gekregen. Die stabiliteit zien we ook terug in de prijzen. Verdere schommelingen kunnen in de komende weken echter niet worden uitgesloten, afhankelijk van de mogelijke ontwikkelingen in het conflict in Oekraïne.

Lees ook:

Dalende dagprijs van stookolie

Hoe wordt de prijs van uw mazoutbestelling bepaald?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.