Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Spanningen in het Midden-Oosten nemen af: stookolieprijs zakt weer

15 januari 2020
Na een piek van meer dan 70 cent per liter vorige week is de prijs van stookolie de afgelopen dagen weer gedaald. Een korte analyse.
stookolieprijs zakt weer

Geen respijt voor de stookolieprijs bij het begin van het nieuwe jaar. Onder invloed van de schommelingen in de olieprijzen werd de stookolieprijs afgelopen week flink door elkaar geschud. Maar hoe komt dat precies?

Stookolieprijs lager dan afgelopen maandag

Op 13 januari bedroeg de prijs van stookolie 0,6800 euro per liter voor een bestelling van minstens 2.000 liter. Op de eerste dag van het jaar moest u nog 0,6987 euro per liter betalen en afgelopen maandag 0,6916 euro per liter.

Intussen ging de stookolieprijs fors op en neer. Op 7 januari moest u 0,7031 euro per liter neertellen. Op die dag kostte een bestelling van 2.000 liter stookolie 46,20 euro meer dan vandaag.

Stookolieprijs hoger dan vorig jaar

Als we nu de huidige stookolieprijs vergelijken met die van vorig jaar, zien we dat die is gestegen. Een jaar geleden kostte stookolie nog 0,6379 euro per liter. Voor een levering van 2.000 liter moet u vandaag dus 84,20 euro meer betalen dan vorig jaar op hetzelfde moment.

Goed om weten

Het is altijd mogelijk om minder te betalen voor uw stookolie door de aanbiedingen van de verschillende leveranciers die bij u aan huis leveren te vergelijken. Met de handige online tool van Mazoutonline komt u snel te weten hoeveel een bestelling bij de handelaars in uw buurt kost.

Welke factoren verklaren de recente veranderingen in de stookolieprijs?

Vorige week ging de prijs van stookolie fors naar omhoog nadat de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse raketaanval om het leven kwam in Bagdad, Irak. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran flakkerden hevig op, wat leidde tot paniek op de beurzen en stijgende olieprijzen. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte meer dan 68 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2019, toen olie-installaties in Saoedi-Arabië het doelwit waren van droneaanvallen. Een paar dagen later ging ook de prijs van stookolie omhoog.

De olieprijzen tuimelden eind vorige week echter weer snel naar beneden. Ondanks de Iraanse tegenaanval voorspellen analisten geen wijdverbreid conflict in het Midden-Oosten, althans voorlopig. Eind vorige week verklaarde Amerikaanse president Donald Trump dat de Verenigde Staten "klaar is voor vrede", waardoor de prijzen naar beneden duikelden. Tegelijkertijd namen de Amerikaanse olievoorraden toe, terwijl er eerder een afname werd verwacht. De prijs van een vat Brent-olie draait in dit klimaat rond de 65 dollar.

Lees ook:

Evolutie van de stookolieprijs in de tweede helft van 2019

Is het een goed idee om aan het begin van dit jaar stookolie te kopen?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.