Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Mazoutprijs blijft onder 65 cent per liter

11 februari 2019
De afgelopen veertien dagen maakte de mazoutprijs per liter een paar sprongetjes. Bij 0,6498 euro als u minstens 2.000 liter bestelt, blijft die evenwel onder de 65 cent steken.
stookolieprijs per liter

Sinds de nieuwe programmaovereenkomst, die bepaalt hoe de mazoutprijs in België wordt vastgesteld, in juli vorig jaar van kracht werd, ging de prijs van mazout per liter voortdurend op en neer. Die frequentere variaties zijn bedoeld om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de marktrealiteit en om al te grote prijsverschillen voor de consument te vermijden.

Mazoutprijs per liter vandaag hoger dan twee weken geleden

De laatste twee weken ging de mazoutprijs naar beneden en weer omhoog. Van 0,6441 euro per liter zakte de prijs naar 0,6296 euro op 30 januari, om vervolgens weer te klimmen naar 0,6538 euro. Sindsdien bleef de prijs lichtjes op en neer dartelen, om vandaag een niveau van 0,6498 euro te bereiken voor bestellingen vanaf 2.000 liter. Voor kleinere bestellingen komt de prijs van mazout op 0,6782 euro per liter.

Stijgende mazoutprijs per liter sinds het begin van het jaar 2019

Begin februari bereikte de prijs van mazout per liter zijn hoogste niveau van het jaar, met op sommige dagen uitschieters tot boven de 65 cent. Dit niveau werd na 11 december niet meer gehaald. De prijs sprong sinds 1 januari van 0,5703 naar 0,6782, goed voor een stijging van bijna 14 %.

Het effect op uw factuur blijft echter beperkt. Voor een levering van 2.000 liter mazout betaalt u vandaag ongeveer tien euro meer dan twee weken geleden. Wel is het verschil met vorig jaar groter: u betaalt deze maandag 63,20 euro meer dan een jaar geleden.

Mazoutprijs per liter volgt de olieprijzen

Als de prijs van mazout per liter stijgt, is dat omdat die in het spoor van de olieprijzen volgt. En die zijn sinds begin 2019 licht gestegen. De afgelopen dagen werden de prijzen opgeschroefd door:

  • de exportsancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela;
  • een geringere toename van de Amerikaanse olievoorraden dan verwacht;
  • een daling van de olieproductie door de OPEC en haar partnerlanden.

Toch blijven investeerders voorzichtig. Ze vrezen een vertraging van de wereldeconomie, waardoor de olieprijzen maar beperkt zouden stijgen en voorkomen wordt dat de prijs van stookolie explodeert.

Verder lezen:

Heeft het weer een invloed op de stookolieprijzen?

Is stookolie duurder dan de andere verwarmingsenergieën?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y