Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Lichte daling van de mazoutprijs in België

06 november 2023
De mazoutprijs heeft de afgelopen weken niet veel geschommeld. Vandaag lijkt de officiële mazoutprijs zich dan ook te stabiliseren. Een teken dat de markt tot rust is gekomen?
Lichte daling van de mazoutprijs in België

De mazoutprijs kan elke dag stijgen of dalen. De officiële mazoutprijs vandaag, aan het begin van november, blijft echter relatief stabiel in vergelijking met andere, veel turbulentere periodes.

De mazoutprijs blijft stabiel

Sinds het begin van de maand is de mazoutprijs net boven de grens van één euro per liter gebleven.

Op deze dinsdag 7 november bedraagt de prijs per liter in totaal 1,0344 euro ofwel 2,41 cent minder dan afgelopen maandag. Als u vandaag besluit om 2.000 liter brandstof te bestellen, zal u in totaal 2.068,8 euro moeten betalen.

Ter vergelijking: een jaar geleden was dezelfde bestelling maar liefst 606,40 euro duurder. De prijs per liter bedroeg toen 1,3376 euro, ofwel 30 cent meer dan vandaag. Voor een bestelling van 2.000 liter kwam dat neer op 2.675,20 euro.

Een turbulent jaar voor de mazoutprijs

Het afgelopen jaar was een turbulent jaar voor de mazoutprijs. Hoewel de prijzen zich min of meer lijken te stabiliseren nu de winter nadert, wijst niets erop dat de situatie de komende weken stabiel zal blijven.

Tijdens de zomer en begin oktober daalde de literprijs meermaals tot onder de grens van één euro, alvorens die symbolische drempel opnieuw te overschrijden.

De prijs van een vat olie begint weer te stijgen op de internationale markten

De olieprijzen zijn op maandag 6 november weer naar boven gegaan. Sterker nog, Saoedi-Arabië en Rusland, de belangrijkste exporteurs, hebben verklaard dat ze tot het einde van het jaar zullen vasthouden aan verdere bewuste verlagingen van de olieproductie.

Die aankondiging zal de olievoorraden onder druk houden, terwijl beleggers verwachten dat de Amerikaanse sancties tegen Iraanse olie zullen worden aangescherpt.

De mazoutprijs vaststellen: een historisch proces

De manier waarop de officiële mazoutprijs dagelijks wordt vastgesteld, is het resultaat van de oliecrisis die de wereld trof in de jaren zeventig. Vóór die periode moesten leveranciers een schriftelijk verzoek naar de overheid sturen als ze hun prijzen wilden veranderen. De procedure nam tijd in beslag en tijdens de oliecrisis was het onmogelijk om kort op de bal te spelen.

De sterke stijging van de prijs van een vat olie, naar aanleiding van de crisis in 1974, deed de mazoutprijzen de pan uit rijzen. Bijgevolg waren die prijzen niet langer marktconform. Leveranciers konden hun producten niet met verlies verkopen. Om ervoor te zorgen dat de bevoorrading van huishoudens en het land niet in het gedrang kwam, hebben de Belgische regering en de Belgische Petroleum Federatie een prijszettingsmechanisme opgezet.

Dat systeem zorgt voor een zekere mate van prijsstabiliteit. Bovendien kunnen de markten zich sneller aanpassen.

Voordelige mazoutprijzen bij Mazoutonline


Op Mazoutonline vindt u steeds de meest voordelige prijzen uit uw regio. U kunt er gebruikmaken van onze handige prijsvergelijker. Door uw postnummer en de benodigde hoeveelheid brandstof in te geven, krijgt u een lijst met leveranciers bij u in de buurt, samen met hun prijzen.

Lees ook:

Besparen door minder stookolie te verbruiken

Hoe krijg ik een voordelige mazoutbestelling?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y