Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe beïnvloedt het geblokkeerde Suezkanaal uw stookoliebestelling?

29 maart 2021
Het Suezkanaal wordt al enkele dagen volledig geblokkeerd door een containerschip. Heeft deze situatie een invloed op uw stookoliebestelling? Een korte analyse.
Hoe beïnvloedt het geblokkeerde Suezkanaal uw stookoliebestelling?

Afgelopen dinsdag liep de MV Ever Given, een van de grootste vrachtschepen ter wereld, vast in het midden van het Suezkanaal. De moeilijke weersomstandigheden en een mogelijke menselijke fout hebben het gigantische schip van 220.000 ton en 400 meter lang doen stranden. Sindsdien is het zeeverkeer op het kanaal volledig tot stilstand gekomen.

Olievaten geblokkeerd op het Suezkanaal

Afgelopen jaar voeren er maar liefst 19.000 schepen door het Suezkanaal. Het is dan ook een van de drukste handelsroutes ter wereld. Ongeveer 12% van het internationale handelsvolume en 30% van de containertransporten lopen langs dit kanaal dat Europa met Azië verbindt. De blokkering verhindert dus de levering van een groot aantal producten, waaronder stookolie.

Momenteel liggen 400 schepen en hun lading, waaronder ook enkele olietankers, te wachten in het midden of aan het begin van het kanaal, aan de kant van de Rode of de Middellandse Zee. Kan deze situatie gevolgen hebben op uw stookoliebestelling in België?

Weinig invloed op de prijs van een stookoliebestelling

Bij de aankondiging van de catastrofe werd er gevreesd voor langdurige problemen met de bevoorrading van het zwarte goud. De prijzen begonnen dan ook te stijgen. Hoewel de prijs van aardolie olie sinds half maart een dalende trend kent, steeg hij afgelopen woensdag met bijna 5,5%. Bijgevolg noteerden we afgelopen vrijdag een lichte stijging in de prijs van een stookoliebestelling.

Sindsdien zijn de prijzen van aard- en stookolie wel stabiel gebleven. Momenteel schommelt de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee rond 64 dollar per vat. De prijs bevindt zich dus nog niet op het niveau van drie weken geleden (bijna 70 dollar).

Met een stookolieprijs van 0,5517 euro per liter blijft het bedrag van een stookoliebestelling vandaag nog steeds voordeliger dan aan het begin van deze maand. Deze maandag kost een stookolielevering van 2000 liter u in totaal 1103,40 euro, ofwel 65,60 euro minder dan 1 maart.

Weinig risico voor uw stookoliebestelling

De huidige situatie zal de stookolieprijs waarschijnlijk niet fel doen stijgen en zal ons land niet zonder stookolie doen vallen.

Dat komt eerst en vooral doordat er dagelijks 'slechts' 1,74 miljoen vaten langs het Suezkanaal passeren. Het grootste deel van de olie uit de Golfstaten, met bestemming Europa, loopt langs de Sumed-pijplijn in Egypte. Daarnaast zijn er nog andere bevoorradingsbronnen voor het Europese continent en België.


Ten tweede zijn er ook heel wat schepen omgeleid via een alternatieve route langs Kaap de Goede Hoop. Die omleiding van 9000 kilometer brengt een extra vaartijd van een week met zich mee. De alternatieve route leidt dus tot hogere transportkosten maar zorgt er wel voor dat goederen geleverd kunnen worden.

De aardolievoorraden in Europa lijken overigens toereikend te zijn. De lente en binnenkort de zomer zouden de gevolgen van de achterstallige leveringen moeten beperken. De aardolievraag neemt immers af waardoor er minder stookolie besteld zal worden.

Afgelopen zondag kwam er overigens al wat beweging in de MV Ever Given door het werk van de reddingsteams. Het schip werd in de goede richting gezet en de schroeven werden vrijgemaakt zodat het Suezkanaal mogelijk snel weer toegankelijk wordt.

Lees ook:

Waarom de stookolieprijs stijgt en daalt

Op zoek naar de goedkoopste mazout?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.