Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Het akkoord van de OPEC een jaar later: hoe is de prijs voor stookolie geëvolueerd?

Heeft het akkoord dat de OPEC verleden jaar heeft afgesloten ertoe bijgedragen dat de prijs voor stookolie in België is gestegen? Welke was de impact ervan? Mazoutonline verheldert.
Akoord van de OPEC

Op 30 november 2016 sloten de Organisatie van de olieproducerende landen samen met elf andere partners een historisch akkoord om hun dagelijkse productie van aardolie te bevriezen. Doel van dat akkoord was het overaanbod op de markt in te dijken om zo de prijzen van het zwarte goud weer op te krikken. Hoe zij de olieprijzen intussen geëvolueerd, een jaar na datum? Werd de prijs voor stookolie erdoor beïnvloed?

Een stijging van de prijs voor stookolie op de korte termijn

Enkele dagen na het akkoord van de OPEC, konden de olieprijzen opveren. De Brent steeg van 47 dollar per vat naar 54 dollar. De vier daaropvolgende maanden en onder impuls van deze beperking van de productie tot 32,5 miljoen vaten per dag, stabiliseerden de olieprijzen zich. Ze schommelden tussen 53 en 57 dollar voor een vat Brent uit de Noordzee, de referentie voor de prijs voor stookolie in België. De stookolieprijs evolueerde parallel hiervan, en steeg van 0,5456 euro per liter eind november 2016 naar 0,5975 euro per liter begin maart 2017.

Een akkoord ondermijnd door de Amerikaanse productie

Toen het akkoord tot stand kwam, hadden bepaalde experts twijfels geopperd over het vermogen van bepaalde landen om hun verbintenissen na te komen. Die twijfels bleken ongegrond te zijn. De quota’s werden doorgaan wel gerespecteerd. Einde mei 2017, een half jaar na de inwerkingtreding van het akkoord dus, hebben de landen van de OPEC en hun partners er zelfs voor geopteerd hun beslissing voor negen maanden te verlengen om zo de wereldwijde voorraden te doen slinken.

Toch zijn de verwachte effecten uitgebleven. De toename van het aantal boringen in de Verenigde Staten woog op de prijzen en was een domper op de inspanningen van het kartel en de partnerlanden. De Amerikaanse bedrijven hebben immers gebruik gemaakt van de interessante prijzen om hun extracties van schalieolie op te drijven. Ook de diplomatieke crisis tussen Qatar en de andere Golfstaten had niet bepaald een gunstige invloed. De prijs voor stookolie, die einde april zijn hoogste peil van het jaar had bereikt (0,5991 euro per liter), ging dan ook fors dalen tot het begin van de maand juli, helemaal in lijn met de trends op de aardoliemarkt.

Naar een nieuwe prijsstijging voor stookolie?

Sinds de maand augustus heeft de prijs voor stookolie weer een klim ingezet naar het hoogste niveau van dit jaar. De prijzen voor het zwarte goud worden gestut door een stevige wereldwijde vraag naar olie en door een afname van de Amerikaanse voorraden van ruwe olie, onder meer na de doortocht van de orkanen die heel wat ondernemingen ertoe hebben aangezet hun productie stil te leggen.

Het akkoord om de productie aan banden te leggen blijkt vruchten af te werpen. Het overaanbod aan olie blijkt momenteel te krimpen. En dat is te merken aan de prijs voor een vat Brent. Hij bereikte deze maand november een recordprijs sinds twee jaar, nl. 64 dollar per vat. Verwacht wordt dat het kartel zijn restrictieve quota’s nogmaals zal verlengen tot einde 2018 om zo het gewenste herstel van het evenwicht te bereiken. Verdict op 30 november in Wenen … een jaar later.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y