Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Evolutie van de mazoutprijs in België: een nieuwe stijging

17 oktober 2016
Elke maandag informeert Mazoutonline u over de evolutie van de mazoutprijs in België. Deze week is de mazoutprijs opnieuw gestegen.
Stookolieprijs evolutie

De mazoutprijs is al een tweetal weken haussegezind. Deze week is de stijgende evolutie van de mazoutprijs in België relatief groot. De officiële prijs voor een levering stookolie van 2.000 liter of meer bedraagt nu 0,5516 euro per liter, wat betekent dat de brandstof bijna 0,03 cent duurder is dan verleden week maandag. Het is al meer dan een jaar geleden dat een dergelijke drempel niet meer werd gehaald (0,5595 euro/liter op 11 september 2015).

De evolutie van de mazoutprijs in België volgen op de lange termijn

Als we er de tabel met de evolutie van de mazoutprijs in België bijnemen, zien we dat de huidige officiële mazoutprijs dan wel hoger is dan die van verleden jaar, maar nog altijd interessanter is dan de prijzen die golden in 2013 en 2014. De prijs voor stookolie bereikte toen respectievelijk 0,8495 en 0,7457 euro per liter.

Wie dit jaar een bestelling mazout plaatst van 2.000 liter, zal dus 595,80 en 388,20 euro minder betalen dan in 2013 en 2014, wat een mooie besparing inhoudt. Om mazout te kopen tegen de beste prijs, is het dus goed regelmatig de evolutie van de mazoutprijs in België te volgen.

Hoe zal de mazoutprijs in België de komende weken evolueren?

De evolutie van de prijs voor stookolie in België hangt in grote mate af van de waardebepaling van ruwe olie op de internationale markten. Op 10 oktober jl. moest er voor een vat Brent 52,97 dollar worden neergetekend, een piekprijs voor 2016. De prijsstijging is de jongste dagen echter lichtjes verminderd.

Het aantal actieve boringen in de Verenigde Staten is deze week nog maar eens toegenomen, wat de stijging van de aardolieprijs aan banden legt. Bovendien heeft de OPEC in de maand september zijn hoogste productiemaand in acht jaar bereikt; dat staat haaks op de wil van het kartel om het aanbod op de markt te bevriezen. Er zijn dus nogal wat onzekerheden over de reële slaagkansen van het principieel akkoord dat verleden maand werd afgesloten. De olieproducerende landen vergaderen hierover eind november in Wenen. Het wordt dus letten op de gevolgen die deze vergadering zal hebben op de evolutie van de mazoutprijs in België.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y