Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een voorspelling voor de prijs van stookolie: kan dat?

03 juni 2024
Hoe zal de stookolieprijs in de komende maanden evalueren? Moeilijk om zeggen, omdat er heel wat factoren zijn die de stookolieprijs beïnvloeden ... en die zijn vaak onvoorspelbaar.
Een voorspelling voor de prijs van stookolie: kan dat?

Het is moeilijk om de evolutie van de stookolieprijzen in België voor de komende weken en maanden te voorspellen. Er zijn veel factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Het is echter mogelijk om een aantal trends in kaart te brengen, vooral door te kijken naar de prijs van een vat olie, ook al vormt die prijs slechts een klein deel van de stookolieprijs.

Een voorjaar zonder piek in de stookolieprijzen

Eind maart 2024 voorspelden verschillende analisten dat de olieprijs dit jaar boven de symbolische grens van 100 dollar per vat zou klimmen. Die prognoses vloeiden voort uit de aangekondigde renteverlagingen van de centrale banken, maar ook uit de geopolitieke factoren en spanningen over vraag en aanbod.

Vandaag moeten we echter vaststellen dan de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de voortdurende oorlog in Oekraïne niet hebben geleid tot een stijging van de olieprijzen. Bijgevolg is de stookolieprijs aan het begin van juni 2024 vrij aantrekkelijk.

Na een piek van 1,0396 euro per liter aan het einde van maart daalde de stookolieprijs bijna onafgebroken tot 0,8666 per liter op 4 juni.

Geen stijging tijdens de zomer?

Om de olieprijzen de komende maanden te ondersteunen, zijn de OPEC+-landen onlangs overeengekomen om hun huidige productiebeperkingen te verlengen. Maar zal die maatregel een echte impact hebben op de olieprijs? De toekomst zal het uitwijzen.

De OPEC+-leden verlagen hun productie momenteel op drie niveaus:

  • Ten eerste op groepsniveau, waarbij ze de officiële productiedoelstellingen hebben teruggeschroefd met twee miljoen vaten per dag. Die officiële quota zijn sinds eind 2022 van kracht en verlengd tot eind 2025.
  • Bepaalde leden hebben de productie bewust verlaagd, zoals aangekondigd in april 2023. De productie werd in totaal met ongeveer 1,65 miljoen vaten per dag gedrukt, een maatregel die verlengd is tot eind 2025.
  • Tot slot hebben Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Irak, Koeweit, Kazachstan, Oman en Rusland sinds november 2023 bewust extra verlagingen van ongeveer 2,2 miljoen vaten per dag doorgevoerd. Die bijkomende verlagingen zijn verlengd tot eind september 2024. In de daaropvolgende twaalf maanden zullen die vaten geleidelijk opnieuw worden ingevoerd.

De bovenstaande verlagingen van de olieproductie, die al enkele maanden zijn ingevoerd, hebben geen echte impact gehad op de brandstofprijzen.

Naar lagere prijzen in 2025?

Met het aangekondigde einde van de bewuste verlagingen voor het najaar is het zelfs mogelijk dat de prijzen in 2025 kunnen dalen. Dat zal echter enkel mogelijk zijn als de OPEC haar strategie in de tussentijd niet verandert en vooral als er geen onverwachte geopolitieke gebeurtenissen zijn die het huidige fragiele evenwicht kunnen verstoren.

Een andere factor die de prijs van een vat olie kan beïnvloeden, is de wereldwijde vraag, vooral in Azië. Voorlopig richten de Verenigde Staten zich op het beteugelen van de inflatie door middel van een beleid van hoge rentetarieven, waardoor de vraag naar olie afneemt.

Lees ook:

De invloed van geopolitieke conflicten op uw mazoutbestelling

Wat is de voordeligste periode voor een stookoliebestelling?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y