Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een turbulente maand januari

24 januari 2023
Net als vorig jaar heeft de mazoutprijs in januari een grillig verloop gekend. Een terugblik op de eerste weken van dit jaar.
Een turbulente maand januari

De mazoutprijs heeft aan het begin van dit jaar een turbulent verloop gekend. Zo noteerden we tijdens de eerste dagen van januari een daling van de prijs per liter. Het duurde echter niet lang voordat de prijzen weer begonnen te stijgen. In dit artikel geven we u onze analyse van de mazoutprijs tijdens de eerste weken van dit jaar.

Dalende mazoutprijs aan het begin van dit jaar

Aan het begin van dit jaar zagen we een daling van de mazoutprijs. Op 1 januari kostte een liter stookolie u 1,0581 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter betaalde u dus 2.116,20 euro. Als u echter nog een paar dagen had gewacht, had u 140 euro kunnen besparen. Op 6 januari daalde de mazoutprijs per liter namelijk weer onder de grens van één euro om uit te komen op 0,9881 euro. Die dag betaalde u dus 1.976,20 euro voor een bestelling van 2.000 liter.

Hoewel er hoop was dat de prijzen verder zouden dalen, was die hoop van korte duur. Vanaf 9 januari zijn de prijzen weer gestegen tot boven de grens van één euro.

Een turbulent prijsverloop

Na 9 januari kende mazoutprijs een relatief grillig verloop. Waakzaamheid was geboden om uw bestelling op het beste moment te plaatsen. De mazoutprijs schommelde dagelijks, zowel omhoog als omlaag. Op 9 januari kostte een bestelling van 2.000 liter mazout u bijvoorbeeld 1,0023 euro/liter, wat een bedrag van 2.004,60 euro op uw factuur betekende. De volgende dag, 10 januari, betaalde u 1,0319 euro per liter, een stijging van drie cent. Uw factuur was die dag in totaal 59,20 euro duurder, met een eindbedrag van 2.063,20 euro als resultaat.

Dergelijke situatie heeft zich de afgelopen weken herhaaldelijk voorgedaan. Zo noteerden we tussen 19 en 20 januari een prijsstijging van 2,5 cent. Op 19 januari kostte een liter brandstof in totaal 1,0455 euro. De volgende dag was dat 1,0707 euro, de hoogste prijs van de maand januari. Het totaalbedrag voor een factuur van 2.000 liter steeg toen van 2.091 euro naar 2.141,40 euro.

Wat zijn de voorspellingen voor de mazoutprijs?

We kunnen het niet genoeg benadrukken maar het is bijzonder moeilijk om de mazoutprijs te voorspellen. Dat komt doordat de prijs door vele factoren bepaald wordt. De eerste

factor is uiteraard de prijs van een vat olie. De prijs voor de grondstof van mazout wordt bepaald door de vraag en het aanbod op wereldvlak.

Momenteel is het nog gissen naar de olieprijs voor de komende maanden. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • het economisch herstel in China leidt tot een grotere vraag naar olie. De regering blijft de coronamaatregelen versoepelen, waardoor de markt zich sneller herstelt;
 • het risico van een recessie op de Europese markt kan daarentegen leiden tot een daling van de vraag;
 • na het embargo op Russische olieproducten, dat in december van kracht werd, zijn het nu geraffineerde producten die onder embargo vallen. We hebben het dan voornamelijk over wegdiesel. Aangezien dat product uit aardolie wordt gewonnen, zal het embargo niet alleen een invloed hebben op het aanbod maar ook op de mazoutprijs.

Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven en de ontwikkeling van de mazoutprijs in de komende maanden te volgen.

De leveranciers op Mazoutonline blijven u de goedkoopste mazout in uw regio bieden. Bovendien zullen we u regelmatig analyses van de evolutie van de mazoutprijs blijven geven.

Lees ook

Goedkoop mazout bestellen: goed of slecht idee?

Minder vaak stookolie bestellen met Mazout Ultra

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.