Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een turbulent derde kwartaal voor de mazoutprijs

29 september 2022
In dit artikel blikken we terug op de evolutie van de mazoutprijs in het derde kwartaal van dit bijzondere jaar 2022!
Een turbulent derde kwartaal voor de mazoutprijs

We informeren u regelmatig over de evolutie van de huidige mazoutprijs. Deze keer kijken we naar het derde kwartaal van het bijzondere jaar 2022. In enkele weken tijd heeft de mazoutprijs een hobbelig parcours afgelegd.

De laagste prijs sinds april!

Het derde kwartaal van 2022 was een bijzonder turbulente periode voor de mazoutprijs. Gedurende die drie maanden schommelde de prijs voortdurend, waarbij hij in enkele dagen soms van het ene naar het andere uiterste ging.

In het begin van het kwartaal ging de prijs vooral in dalende lijn. Ondanks enkele lichte stijgingen, kostte uw mazoutbestelling u doorheen de weken steeds minder. Op 10 augustus daalde de mazoutprijs tot een niveau dat we niet meer gezien hadden sinds 9 april, bijna vier maanden eerder. Een bestelling van minstens 2.000 liter kostte u op 10 augustus in totaal 2.214,20 euro, ofwel 1,1071 euro per liter.

Ter vergelijking: aan het begin van het kwartaal kostte dezelfde bestelling u 2.691,20 euro, met een prijs per liter van 1,3456 euro. U kon dus maar liefst € 477 besparen door uw tank enkele weken later te vullen. Dat is een aanzienlijk bedrag midden in het vakantieseizoen.

Een grillig einde van het kwartaal

Vanaf 10 augustus is de mazoutprijs weer gaan stijgen. Op 31 augustus bereikte hij het hoogste niveau in het derde kwartaal. Uw bestelling van minstens 2.000 liter kostte u 2.757,40 euro (1,3787 euro per liter), dat is 543,20 euro meer dan op 10 augustus.

De daaropvolgende weken waren een heuse rollercoaster. Drie dagen na de hoogste prijs van het kwartaal is de prijs voor een liter stookolie met 15 cent gedaald tot 1,2287 euro.

Het begin van september werd gekenmerkt door soms aanzienlijke schommelingen. Tussen 14 en 17 september is de prijs voor minimaal 2.000 liter gedaald van 1,2718 euro naar 1,118 euro per liter. Door op 17 in plaats van 14 september te bestellen, bespaarde u 0,1538 cent per liter, oftewel € 307,60 op uw bestelling van 2.000 liter.

Wat zijn de voorspellingen voor de mazoutprijs?

Zoals we regelmatig aanhalen, is het bijna onmogelijk om de evolutie van de mazoutprijs te voorspellen. Heel wat factoren beïnvloeden de prijs, waaronder de olieprijs. Voor het eerst in vele maanden daalde die prijs op 23 september onder de 80 dollar. Vanzelfsprekend spelen er bij het bepalen van de olieprijs ook heel wat factoren een rol, waardoor een voorspelling al even moeilijk is.

Momenteel hebben de volgende factoren een invloed op de olieprijs en bijgevolg de huidige mazoutprijs:

 • het risico op een wereldwijde recessie: veel analisten denken dat de economie afstevent op een recessie, wat zou leiden tot een daling van de vraag naar olie;
 • de wens van de Europese Unie, gevolgd door de G7, om de Russische olieprijzen te plafonneren. Dat zou de financiële middelen van Rusland beperken. Als reactie daarop kondigde Rusland aan dat het geen olie meer zou verkopen aan landen die dit besluit aannemen;
 • de toekomstige beslissingen van de OPEC, die reeds heeft aangekondigd dat ze niet passief zal toezien op de dreigende financiële crisis.

Voor mazout zal het begin van de winter waarschijnlijk ook leiden tot hogere prijzen, vanwege de toenemende vraag.

Een mazoutbestelling tegen de laagste prijs

Mazoutonline wilt u eerst en vooral steeds de meest voordelige prijzen uit uw regio bieden. Met onze vergelijkingstool vindt u altijd een lokale leverancier die u de beste prijs biedt.

Lees ook:

Is stookolie bestellen in de herfst voordelig?

Kan ik mijn mazoutbestelling annuleren?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.