Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een neerwaartse trend voor de mazoutprijs per liter

09 oktober 2023
Na een aantal weken waarin de prijs van mazout per liter vooral omhoogging, is de trend aan het keren.
Een neerwaartse trend voor de mazoutprijs per liter

De prijs van mazout per liter is de afgelopen weken vooral gestegen. De laatste dagen merken we echter het omgekeerde en zien we de prijs zelfs dalen tot onder de symbolische grens van één euro. In dit artikel blikken we terug op de afgelopen week en proberen we in te schatten hoe de mazoutprijs zal evolueren.

Een lichte stijging aan het begin van de week

De afgelopen week begon met een lichte stijging van de brandstofprijzen. Tussen maandag 2 oktober en dinsdag 3 oktober steeg de prijs per liter van 1,1189 euro naar 1,1228 euro. De prijs voor een bestelling van 2.000 liter brandstof ging bijgevolg van 2.237,80 euro naar 2.245,60 euro, een verschil van 7,80 euro. Dinsdag 3 oktober was dan ook de minst gunstige dag om uw mazouttank te laten vullen.

Gestage daling van de mazoutprijs

Vanaf 4 oktober begon de prijs van mazout per liter weer te dalen. Die woensdag kon u al 2,5 cent per liter besparen ten opzichte van de dag voordien. Op slechts één dag tijd daalde de prijs van mazout per liter van 1,1228 euro naar 1,0976 euro.

De rest van de week volgde dezelfde trend. Op vrijdag 6 oktober betaalde u voor een liter brandstof een bedrag van 1,0442 euro, ofwel vijf cent minder dan twee dagen voordien. Voor een bestelling van 2.000 liter diende u in totaal dus 2.088,40 euro op te hoesten.

De prijs per liter daalt weer onder één euro

De beste dag om uw mazouttank te laten vullen was echter op zaterdag 7 oktober. Op die dag daalde de prijs per liter weer onder de grens van één euro, om uit te komen op een bedrag van 0,9922 euro. Als u aan het begin van het weekend besteld had, zou u in totaal 1.984,40 euro hebben moeten neertellen, ofwel 253,40 euro minder dan op maandag. Een flink bedrag als u het ons vraagt!

De prijs van mazout per liter is sinds 18 augustus niet meer onder de grens van één euro gezakt.

Hoe zal de mazoutprijs evalueren?

We hebben al meerdere keren aangehaald dat het erg moeilijk is om veranderingen in de evolutie van de mazoutprijs in te schatten. Er zijn veel parameters waarmee rekening wordt gehouden om de mazoutprijs vast te leggen. Een van de factoren die meespeelt in de verkoopprijs is de prijs van een vat olie, de grondstof die wordt gebruikt om mazout te maken.

Die prijs is vaak voor discussie en onderworpen aan de wet van vraag en aanbod. De afgelopen jaren schommelde de prijs van het zwarte goud enorm, vooral toen Rusland, één van de grootste olieproducenten, binnenviel in buurland Oekraïne. Sindsdien is de prijs blijven stijgen en dalen. In de afgelopen maanden heeft de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, besloten om over te gaan tot verschillende grote verlagingen van het aantal dagelijks geproduceerde vaten.

Als we naar het globale plaatje kijken is de vraag naar olie niet zo groot als economen hadden voorspeld. De spanningen in het Nabije Oosten en de aanval op Israël zullen de prijzen naar alle waarschijnlijkheid opdrijven, aangezien Saoedi-Arabië zich niet ver van het oorlogsgebied bevindt.

Gegarandeerd de laagste prijs voor uw mazoutbestelling

Bestelt u mazout via ons platform, dan krijgt u gegarandeerd de laagste prijs in uw regio. U kunt dat controleren met onze prijsvergelijker, die u altijd helpt om een leverancier bij u in de buurt te vinden.

Lees ook:

Bespaar geld met onze prijsvergelijker voor mazout!

Kwaliteitsvolle mazout bestellen

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y