Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De prijs voor mazout blijft gestaag toenemen

24 februari 2020
Sinds begin februari neemt de prijs voor mazout globaal genomen toe. Toch blijft hij aantrekkelijk als we kijken naar de evolutie die hij het afgelopen jaar doormaakte.
De prijs voor mazout blijft gestaag toenemen

Terwijl de prijs voor mazout in de loop van januari en begin februari aanzienlijk daalde, van 0,6987 euro per liter op nieuwjaarsdag tot 0,5772 euro per liter op 5 februari, is hij sindsdien in meerdere tussenstappen weer gestegen.

Zo bedraagt hij momenteel 0,6243 euro per liter voor iedere bestelling van minstens 2.000 liter. Voor kleinere leveringen ligt de prijs vast op 0,6539 euro per liter.

Prijs voor mazout nog altijd aantrekkelijk

Sinds afgelopen week is de prijs voor mazout opnieuw licht gestegen: een aankoop van 2.000 liter kost u vandaag 1.248,60 euro en dat is 16,60 euro meer dan verleden week maandag.

Maar in vergelijking met de voorbije maand betaalt u nog altijd 28,80 euro minder, althans voor een mazoutlevering van 2.000 liter. De besparing is zelfs nog groter als we terugblikken naar vorig jaar. Op 24 februari 2019 moest u immers 133,60 euro meer neertellen dan vandaag.

De prijs voor mazout stijgt dus weliswaar, maar hij blijft aantrekkelijk als we kijken naar de evolutie ervan in de loop van het voorbije jaar.

Prijs voor mazout getroffen door het coronavirus

Hoe valt de toename die de prijs voor mazout sinds enkele weken doormaakt te verklaren? Om dat te begrijpen moeten we de noteringen voor aardolie bekijken. Die zijn immers verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de evolutie van de prijzen voor stookolie.

Nadat de olienoteringen in de loop van januari waren gedaald, zijn ze als gevolg van de crisis door het coronavirus – die de wereldvraag naar ruwe olie beïnvloedt – sinds een vijftiental dagen weer aan het stijgen. Een vat Brent uit de Noordzee was op 10 februari gedaald tot 53 dollar, maar kostte tien dagen later alweer 59 dollar. Die opflakkering was evenwel van korte duur. De jongste dagen zijn de olieprijzen immers weer gedaald als gevolg van de uitbreiding van het coronavirus buiten China, meer bepaald in Italië, Zuid-Korea en Iran. De investeerders vrezen een vertraging van de economische activiteit en bijgevolg een daling van de wereldvraag en een toename van de voorraden ruwe olie.

In die context en om de prijzen te ondersteunen moeten de leden van de OPEC en hun tien partnerlanden op 5 en 6 maart in Wenen bijeenkomen om te praten over een eventuele verlenging van hun akkoord inzake productiebeperking of zelfs bijkomende onderbrekingen. Afhankelijk van wat zal worden beslist, zouden de noteringen voor het zwarte goud opnieuw kunnen stijgen of weer sterk dalen.

Lees ook:

De stookolieprijs in België blijft stijgen

Welke evolutie heeft de mazoutprijs in 5 jaar tijd doorgemaakt?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y