Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De prijs van een stookolie-aankoop lijkt te stabiliseren

29 juli 2020
Aan het einde van deze maand juli schommelt de prijs voor een stookolie-aankoop rond 920 euro. Een korte analyse.
De prijs van een stookolie-aankoop lijkt te stabiliseren

We mogen gerust stellen dat de prijs voor een stookolie-aankoop sinds het begin van dit jaar een grillig verloop heeft gekend. In dit artikel blikken we terug op die evolutie en informeren we u over de huidige situatie.

Vrije val, opflakkering en stabilisering

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar is de stookolieprijs als een kaartenhuisje in elkaar gezakt. We begonnen het jaar op 1 januari met een prijs van bijna 70 cent per liter maar aan het einde van de maand april bleef daar nog maar 0,3108 euro per liter van over.

Sinds het begin van de maand mei is de prijs geleidelijk uit het dal gekropen. De versoepeling van de lockdownmaatregelen in verschillende landen heeft hieraan bijgedragen. Toch stellen we sinds een maand vast dat de stijgende curve aan het afvlakken is: de prijs van stookolie blijft immers stabiel tussen 45 en 46 cent per liter.

Rond 900 euro voor een stookolie-aankoop van 2000 liter

Tijdens de eerste negen dagen van de maand juli steeg de stookolieprijs vooraleer hij terug daalde en tot 22 juli op hetzelfde niveau bleef. De prijs kende vervolgens een lichte opflakkering op 23 juli, met een tarief van 0,4742 euro per liter, en daalde nadien terug een beetje.

Op deze 28e juli betaalt u voor een stookolie-aankoop van 2000 liter het bedrag van 920,60 euro (0,4603 euro/liter). Ter vergelijking, dezelfde stookoliebestelling kostte 893,40 euro aan het begin van de maand en 924,40 euro halverwege de maand.

De prijs van een stookolie-aankoop is nog steeds aantrekkelijk

De stookolieprijs is dan wel gestabiliseerd, toch is hij nog ver verwijderd van het niveau van voor de gezondheidscrisis. Aan het begin van dit jaar kostte een levering stookolie van 2000 liter bijna 1400 euro, ongeveer 50 % meer dan vandaag. Rekening houdend met de evolutie van de afgelopen drie jaren blijft de stookolieprijs vandaag dus nog steeds erg voordelig.

De stookolieprijs kan nog alle kanten opgaan

Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijs van een stookolie-aankoop zal evolueren. Blijft de prijs op zijn huidige niveau, stijgt hij of gaat hij dalen? De evolutie van de markt, en vooral de wereldwijde vraag naar aardolie, zijn nog één groot vraagteken.

Als het aantal nieuwe besmettingen met COVID-19 blijft stijgen en als de lockdownmaatregelen opnieuw ingevoerd dienen te worden, zal de aardolieprijs hoogstwaarschijnlijk weer fors dalen. Het zal nog even duren vooraleer een vat aardolie weer meer dan 60 dollar kost ...

Lees ook:

Hoe evolueerde de mazoutprijs in het 2e kwartaal van 2020?

Laagste stookolieprijs in 1ste helft 2020

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.