Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De officiële stookolieprijs op het hoogste peil van de jongste vier jaar

03 september 2018
Deze week haalt de officiële stookolieprijs zijn hoogste peil sinds ongeveer vier jaar.
stookolieprijs

Sinds 22 augustus is er geen knik meer geweest in de stijgende curve van de officiële stookolieprijs. De prijs steeg gestaag van 0,6980 euro per liter voor een bestelling van minstens 2.000 liter naar 0,7299 euro per liter op vandaag, dinsdag 4 september.

De officiële stookolieprijs stijgt

De officiële stookolieprijs heeft in bijna vier jaar tijd niet meer zo’n hoge piek gehaald. In juni jl. kwam de stookolieprijs heel even in de buurt met 0,7255 euro per liter. We moeten echter terugkeren naar 14 oktober 2014 om een stookolieprijs te vinden die even hoog is als die van vandaag (toen 0,7457 euro per liter).

Als u vandaag moet stookolie inslaan, betaalt u voor een bestelling van 2.000 liter 54,80 euro meer dan verleden week, 210 euro meer dan op 1 januari van dit jaar en om en bij 400 euro meer dan een jaar geleden. Dat betekent dat stookolie in een jaar tijd circa 38 % duurder is geworden.

Koop uw stookolie voor minder geld dan de officiële prijs

En toch kunt u nog altijd genieten van een interessantere prijs voor stookolie. De meeste verdelers passen een tarief toe dat onder de officiële stookolieprijs ligt. We nodigen u uit om hun aanbiedingen onderling te vergelijken en zo minder te betalen voor een levering stookolie.

De officiële stookolieprijs hangt af van de ruwe olieprijzen

De officiële stookolieprijs neemt toe omdat hij onlosmakelijk verbonden is met de stijgende evolutie van de prijzen voor ruwe olie. In iets meer dan twee weken tijd is de prijs voor een vat Brent, dé referentie voor de officiële stookolieprijs in België, inderdaad gestegen van 70 dollar naar 77 dollar per vat.

De olieprijzen worden in de hoogte gestuwd door het vooruitzicht van Amerikaanse sancties tegen de uitvoer van Iran, die begin november van kracht worden. Ze worden ook aangevuurd door nieuwe tekenen die wijzen op een krimp aan de aanbodzijde vanuit Venezuela en door de aankondiging dat de afname van de Amerikaanse voorraden ruwe olie omvangrijker is dan verwacht.

Het ziet er dus naar uit dat de oliemarkt, die de voorbije jaren overspoeld was door overvloedige olie, onderhevig is aan een toenemende spanning. In die context gaan de prijzen voor ruwe olie - en dus ook die van stookolie - omhoog.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y