Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De officiële mazoutprijs bereikt het laagste peil in vier jaar

23 maart 2020
De officiële prijs van mazout blijft dalen. De prijs schommelt net onder de grens van 40 centiemen per liter en bereikt daarmee het laagste peil in vier jaar.
officiële mazoutprijs laagste peil

De officiële mazoutprijs volgt de dalende trend die sinds begin dit jaar werd ingezet. Eind maart betaalde u 0,4093 euro per liter bij bestellingen van minstens 2.000 liter en 0,4389 euro per liter als u een kleinere hoeveelheid stookolie bestelde.

430 euro besparen per mazoutbestelling

Een levering van 2.000 liter mazout kostte u afgelopen maandag dus maximaal 818,60 euro. Dat komt neer op:

  • 64,40 euro minder dan vorige week;
  • 430 euro minder dan vorige maand;
  • 538,60 euro minder dan een jaar geleden.

De officiële mazoutprijs bereikte het laagste peil in vier jaar. We moeten terug naar begin maart 2016 om prijzen op een gelijkaardig niveau terug te vinden. In januari van dat jaar bereikte de prijs van huisbrandolie een historisch laag peil: 0,3638 euro per liter bij bestellingen van minimaal 2.000 liter.

Sinds begin dit jaar daalde de officiële prijs van mazout met 40 %

Sinds begin 2020 is de officiële mazoutprijs voortdurend blijven dalen. Zo betaalde u op 1 januari nog 0,6987 euro per liter, maar gedurende de hele eerste maand van het jaar bleef de dalende trend aanhouden. Begin februari werd er een lichte stijging opgetekend, maar halverwege de maand waren de prijzen opnieuw in vrije val, en die trend houdt tot op vandaag aan.

Op iets minder dan drie maanden tijd verloor de officiële mazoutprijs meer dan 40 %! Voor wie een stookolietank moet vullen, is dit dus het uitgelezen moment om te bestellen.

Mazout volgt de lagere noteringen van aardolie

Is er een verklaring voor die aanzienlijke daling van de officiële mazoutprijs in België? Daarvoor moeten we kijken naar de beursnoteringen van aardolie, die de prijsschommelingen voor mazout sterk beïnvloedt.

In de afgelopen drie maanden kelderden de prijzen van het zwarte goud. Voor een vat Brent-olie uit de Noordzee werd begin dit jaar ongeveer 65 dollar betaald, maar afgelopen maandag nog amper 25 dollar. Door de ongeziene maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (reisbeperkingen, gesloten landsgrenzen, thuiswerk, quarantaine, ...) worden de economie en dus de internationale vraag naar aardolie zwaar getroffen door de pandemie.

De meest recente prognoses maken gewag van een dalende vraag met 10 miljoen vaten per dag, wat zich vertaalt in een daling van 10 % in het dagelijks aardolieverbruik op wereldvlak. Het aanbod ligt dus veel te hoog. Tegelijk woedt er een heuse prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië, die hun eigen marktaandeel trachten te beschermen. Resultaat: voor aardolie worden lagere prijzen betaald, en mazout volgt die trend.

Lees ook:

Stookolie dit jaar nog nooit zo goedkoop

De goedkoopste huisbrandolie: een record in januari 2016

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y