Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De brandstofprijzen blijven dalen!

08 mei 2023
Sinds enkele weken blijven de brandstofprijzen in België maar dalen! Een terugblik op de laatste dagen.
De brandstofprijzen blijven dalen!

Na een bewogen jaar blijven de brandstofprijzen in België nog steeds dalen, iets waar onze portemonnee alleen maar blij mee is. Deze week is er zelfs een bijzonder grote prijsdaling geweest. De stookolieprijs ligt nu namelijk op hetzelfde niveau als op 6 januari 2022. Een terugblik op de afgelopen week!

Minimale stijging van de stookolieprijs

De afgelopen week begon met een lichte stijging van de brandstofprijzen. Op dinsdag 2 mei bedroeg de prijs per liter 0,8096 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter kwam dat dus neer op 1.619,20 euro. De volgende dag betaalde u 21,20 euro meer voor dezelfde bestelling, met een bedrag van 1.640,40 euro (0,8202 euro/liter) op uw eindfactuur. U had echter nog meer kunnen besparen als u met uw bestelling tot de volgende dag had gewacht. Hieruit blijkt nog maar eens hoe belangrijk het is om de evolutie van de brandstofprijzen in België regelmatig te volgen.

De stookolieprijs duikt naar beneden

Als u uw bestelling op donderdag 4 mei had geplaatst, had u al een mooi bedrag kunnen besparen. De prijs per liter was namelijk drie eurocent lager dan de dag voordien en tikte af op 0,7874 euro. Een bestelling van 2.000 liter kostte u op die dag in totaal 1.574,80 euro, of 65,60 euro minder dan de dag ervoor.

Het beste moment om uw stookolietank te vullen was echter op vrijdag 5 mei. De prijs per liter bedroeg toen 0,7632 euro, een prijsniveau dat overeenkomt met dat van 6 januari 2022. Voor een bestelling van 2.000 liter betaalde u op die dag een bedrag van 1.526,40 euro, maar liefst 114 euro minder dan twee dagen eerder.

Wat zijn de voorspellingen voor de brandstofprijzen in België?

Het is moeilijk om de evolutie van de stookolieprijs in te schatten vanwege de vele factoren die een rol spelen. De eerste parameter die de prijs beïnvloedt is natuurlijk de wet van vraag en aanbod. Met de komst van warmer weer en stijgende temperaturen neemt het stookolieverbruik meer dan waarschijnlijk af, wat leidt tot een lagere vraag en dus lagere prijzen.

Maar de olieprijs, die eveneens wordt beïnvloed door vraag en aanbod op de wereldmarkt, speelt uiteraard ook een rol in de bepaling van de mazoutprijs. Enkele weken geleden kondigden de OPEC+-leden een drastische verlaging van hun dagelijkse productie van olievaten aan. De aankondiging van die productieverlaging leidde tot een prijsstijging. Die stijging was echter van korte duur, want de tarieven daalden snel.

Momenteel is het moeilijk om de prijsevolutie van een vat olie, en bijgevolg ook van stookolie, in te schatten. Het klopt dat de vraag naar het zwarte goud algemeen genomen afneemt:

  • Tijdens de maand april was er een sterke daling van de economische activiteit in China omdat de industrie moeite had zich te herstellen. Aangezien China een van 's werelds grootste importeurs van het zwarte goud is, daalt de vraag;
  • In de Verenigde Staten heeft de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente verhoogd, waardoor de economische activiteit is vertraagd;
  • In Europa speelt de ECB, de Europese Centrale Bank, met het idee om de belangrijkste rentetarieven te verhogen, wat eveneens een vertraging van de economie kan veroorzaken.

Het is dus aangewezen om de stookolieprijzen te blijven volgen en zo van de beste prijzen te profiteren. Regelmatig analyseren we voor u de prijzen op de markt om u te helpen op het beste moment te bestellen.

Goedkoop kwaliteitsvolle mazout bestellen

Naast het feit dat we u regelmatig informeren over de evolutie van de stookolieprijs, garanderen we u ook altijd de laagste prijs in uw regio. Met onze prijsvergelijkingstool kunt u makkelijk de beste keuze maken. Als de prijs u bevalt, kunt u rechtstreeks bij de gewenste leverancier bestellen.

Lees ook:

Is een groepsaankoop van mazout echt voordelig?

Hoe wordt de officiële stookolieprijs bepaald?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y