Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Warmtekrachtkoppeling: elektriciteit maken op basis van stookolie

04 maart 2016
Via warmtekrachtkoppeling kan men elektriciteit produceren op basis van verwarmingsstookolie. U leest hier welke voordelen deze technologie inhoudt.

Warmtekrachtkoppeling (vaak afgekort tot WKK) is een techniek waarbij er gelijktijdig warmte en elektriciteit wordt geproduceerd. De techniek was aanvankelijk ontworpen voor grote gebouwen, maar doet nu ook geleidelijk aan zijn intrede bij particulieren.

Is warmtekrachtkoppeling: een technologie voor de toekomst?

Stel u even voor dat u zelf elektriciteit kunt maken vanuit een verwarmingsinstallatie die werkt op stookolie. Want dat is precies wat WKK-installaties doen: ze combineren de productie van warmte en van elektriciteit.

Deze technologie geniet nog weinig bekendheid bij het grote publiek en werd aanvankelijk toegepast in grote complexen, zoals ziekenhuizen en zwembaden. Later werd ze ook ingevoerd in bepaalde appartementsgebouwen en sportinfrastructuren. Vandaag begeeft ze zich met kleinere installaties op de markt van de privéhuisvesting. We spreken hier over microwarmtekrachtkoppeling of micro-WKK (<50 kW).

Warmtekrachtkoppeling: een elektrische minicentrale die draait op stookolie

Hoe werkt warmtekrachtkoppeling concreet? Een motor wordt aangedreven door stookolie, door aardgas of door een vernieuwbare brandstof (bio-WKK). Die motor doet een alternator draaien om elektriciteit op te wekken. Warmtewisselaars recupereren de warmte in het koelwater van de motor en in de uitlaatgassen voor verwarmingsdoeleinden of om sanitair warm water te maken. Men kan de installatie best vergelijken met een mini-elektriciteitscentrale, met dien verstande dat het rendement ervan tot 50% hoger kan zijn dan dat van de conventionele grote centrales. Warmtekrachtkoppeling vergt ook weinig plaats: een beperkte oppervlakte van ongeveer 4 m² volstaat. Verbruikt u minder dan 10 kW elektriciteit, dan kan uw teller zelfs achteruit draaien (in overeenstemming met de wet op de elektriciteit van 30 november 2005).

Warmtekrachtkoppeling, een stap in de richting van energieonafhankelijkheid

Microwarmtekrachtkoppeling biedt heel wat voordelen:

  • het systeem dekt 100% van de verwarmingsbehoeften en tot 50% van het elektriciteitsverbruik van een woning;
  • de geproduceerde elektriciteit is gratis;
  • de niet-verbruikte elektriciteit wordt herverkocht op het netwerk;
  • de verwarmingsketel werkt minder: een deel van de warmte wordt geproduceerd door de WKK-eenheid;
  • het systeem helpt te zorgen voor minder CO2;
  • het systeem kan vlot worden geïnstalleerd in een renovatie- of nieuwbouwproject.

Microwarmtekrachtkoppeling is een toekomstgerichte technologie die in volle onderzoek en ontwikkeling is. Ze wordt nu voluit toegepast in Duitsland; verwacht wordt dat ze langzaam ook bij ons ingeburgerd geraakt.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y