Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Moet u de stookolieketel uitzetten wanneer u met vakantie gaat?

22 juni 2017
Wie met vakantie wil vertrekken moet een hele checklist afwerken. Voor heel wat mensen staat op dat lijstje: stookolieketel uitzetten?
stookolieketel tijdens vakantie uitzetten

Voor heel wat Belgen nadert de vakantie nu met rassé schreden. U hebt de algemene waterkraan dichtgedraaid, de huishoudtoestellen uit het stopcontact verwijderd, de koelkast leeggemaakt enz. Maar hebt u ook aan de stookolieketel gedacht?

Wie voor enkele dagen vertrekt regelt de stookolieketel best bij

Wie het huis verlaat voor minder dan drie dagen, hoeft de stookolieketel helemaal niet af te zetten. Het volstaat het vermogen naar beneden bij te stellen om geen nutteloze brandstof te verbruiken, terwijl u toch op een bepaald comfort kunt rekenen wanneer u thuiskomt. In de zomer is het raadzaam de temperatuur in te stellen op ongeveer 13°C.

Wie langere tijd vertrekt, hoeft niet per se de stookolieketel uit te zetten

Bij een langere vakantieperiode kunt u eventueel overwegen om de ketel uit te zetten als u wilt besparen op de energiekosten. Oudere toestellen met een waakvlam blijven inderdaad continu stookolie of gas verbruiken. De ketels van de jongste generatie verbruiken nagegoeg geen brandstof wanneer er geen warmte wordt gevraagd. Die ketels doven hoeft dus niet echt.

Toch adviseren bepaalde chauffagespecialisten om de elektrische voeding van uw ketel nooit uit te schakelen, behalve wanneer u het huis verlaat voor enkele maanden. Op die manier blijven de ingestelde parameters mooi bewaard: de circulatiepompen worden enkele minuten per dag geactiveerd en vermijden dat ze eventueel vastlopen; en er kunnen zich ook geen deeltjes afzetten in de stookolieketel, wat het risico op corrosie en vervuiling vermindert.

Maar wat in de winter?

Al die uitleg geldt voor een vakantieperiode in de zomer. In de winter is het hoe dan ook niet aan te bevelen uw stookolieketel volledig uit te zetten. Als u voor lange tijd afwezig bent, zet u de ketel gewoon in "vorstvrije" modus om te vermijden dat de leidingen bevriezen en dat het al te koud wordt in uw woning. Voor kortere vakantieperioden volstaat het de temperatuur te verlagen tot circa 16°C of een programmeerbare thermostaat te installeren; op die manier moet u niet fors gaan verbruiken om bij uw terugkeer een comfortabel omgeving te creëren.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y