Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Goedkopere mazout in België dan elders

07 juli 2016
België staat in de top 3 van de landen in de Europese Unie met de goedkoopste huisbrandolie.

Over verwarming gesproken is mazout goedkoper in België dan in de meeste andere landen van de EU?

Het klinkt misschien verrassend, maar België staat op plaats drie in de rangschikking van de landen van de Europese Gemeenschap met de goedkoopste huisbrandolie. Ons land wordt op dat podium alleen voorafgegaan door Litouwen en Luxemburg, absolute koplopers inzake goedkope mazout tegen 0,501 euro/liter.

Uit de analyse van de cijfers die elke week worden bekendgemaakt door de Weekly Oil Bulletin van de Europese Commissie, blijkt dat de prijs voor huisbrandolie zeer sterk kan schommelen van land tot land binnen de Unie.

Goedkopere mazout in België dan in de omringende landen

Als we Luxemburg even terzijde laten, is mazout goedkoper in België dan in de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Medio juni bedroeg de officiële brandstofprijs in België, zoals die wordt bepaald door de FOD Economie, 0,5222 euro/liter voor een levering van 2.000 liter, vergeleken met gemiddeld 0,556 euro/liter in Duitsland of 0,677 euro/liter in Frankrijk.

Goedkopere mazout: en kwestie van taksen en van politieke wil

Binnen de 28 lidstaten van Europa pakt Denemarken uit met de duurste mazoutprijs: 1,1828 euro/liter. Al enkele jaren bewandelt de Deense regering het pad van de hernieuwbare energieën om de ecologische voetafdruk van het land te verminderen. Sinds januari 2013 zijn verwarmingssystemen op basis van aardgas of mazout volkomen verboden in nieuwbouw! En sinds januari 2016 moeten de mazoutketels worden vervangen door andere verwarmingsbronnen buiten elektriciteit.

Terwijl in België ongeveer een kwart van de mazoutprijs terugvloeit naar de Staatskas, zijn we eigenlijk veel beter af dan andere landen die op deze brandstof nog veel meer taksen heffen. Bovendien moet de officiële prijs worden gelezen als een maximumprijs en bieden heel wat leveranciers een korting op die maximumprijs. U doet er dus goed aan de prijzen te vergelijken op Mazoutonline en een leverancier te kiezen uit uw streek om mazout te kopen tegen de beste prijs.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y