Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Dankzij de zomerstand zal u minder stookolie verbruiken en dus ook bestellen

10 mei 2019
Door uw cv-ketel in de stand « zomer » te zetten, kunt u een mooie energiebesparing realiseren en hoeft u dus niet zoveel stookolie te bestellen in de zomer.
Dankzij de zomerstand moet u minder stookolie bestellen

Wanneer de temperaturen milder worden, is het niet langer nodig radiatoren of vloerverwarming aan te zetten om uw woning warm te krijgen. U hebt echter nog altijd warm water nodig om u te wassen, voor de vaat of voor een aantal elektrische huishoudtoestellen zoals de wasmachine of de vaatwasser.

Om in te spelen op die specifieke behoeften van ieder seizoen zijn cv-ketels uitgerust met een stand "winter" en een stand "zomer":

  • in de winterstand haalt u alles uit uw cv-ketel, die dan zowel warm water voor uw centrale verwarming als sanitair warm water levert;
  • in de zomerstand kunt u de cv-ketel alleen voor sanitair warm water gebruiken.

Minder stookolie bestellen dankzij een simpele knop

Door over te schakelen op de stand "zomer" wanneer u oordeelt dat het niet langer nuttig is uw woning te verwarmen, gaat u minder verbruiken en moet u dus minder stookolie bestellen. Uw cv-ketel zal immers alleen nog stookolie verbruiken om uw sanitair water te verwarmen en niet meer voor het verwarmingscircuit. In de stand "zomer" valt het circulatiesysteem van de centrale verwarming helemaal stil: er wordt geen stookolie meer verbrand, ook niet als u de radiatoren opendraait.

Omgekeerd blijft de cv-ketel in de stand "winter" standby, ook als u geen radiator opendraait. Hij blijft werken en stookolie verbruiken om het water voor de voeding van het verwarmingscircuit warm te houden, "voor het geval".

Goed om te weten

Dankzij de sensoren waarmee ze zijn uitgerust, schakelen cv-ketels van de jongste generatie tegenwoordig automatisch over op de stand "zomer" zodra zij een bepaalde buitentemperatuur registreren. Bij oudere modellen moet dat echter manueel gebeuren. Afhankelijk van het model van uw toestel moet u de knop naar de stand "zomer" of "alleen warm water" draaien of op de betreffende knop drukken.

Lagere temperatuur instellen om minder stookolie te bestellen

Om nog minder stookolie te moeten bestellen kunt u eveneens de watertemperatuur in het circuit lager instellen op uw cv-ketel, bijvoorbeeld op 65°C. Hoe hoger de gevraagde temperatuur in uw cv-ketel, hoe meer stookolie hij immers verbruikt. De watertemperatuur mag echter ook niet te laag zijn, om woekering van bacteriën te voorkomen.

Lees ook :

Mag ik mijn stookolieketel uitzetten?

Hoe kunt u ‘s zomers minder huisbrandolie verbruiken?

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen